Hlavní obsah

Proč šíříte řeči o kampani proti Malé? ptali se Babiše na tiskovce. Odpověděl slovy o kadění králíků

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Neřeším kadění králíků. Tak odpověděl premiér Andrej Babiš (ANO) na ostrý a věcný dotaz novináře o diplomové práci odcházející ministryně a poslankyně hnutí ANO Taťány Malé.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády opakoval, že Malá rezignovala kvůli mediální kampani ohledně opisování v diplomových pracích ministryně. Jeden z novinářů premiéra upozornil, že to není úplně pravda.

„Je férové říkat, že to byla kampaň? Řada renomovaných právníků upozorňovala na to, že v jejích pracích jsou problémy. Sama Mendelova univerzita říkala, že ta práce není v pořádku,“ zněl dotaz.

Premiér na to ihned odsekl. „Nevím, jaká je pravda, neřeším, jestli průměrný český králík vykadí 100 gramů nebo padesát,“ prohlásil Babiš.

Podle něj se jedná o tvrzení proti tvrzení. „Paní Malá řekla, že má čisté svědomí, je tam nějaký vedoucí práce. Paní Malá se zachovala statečně, bylo to pro ni těžké. Ale bylo jasné, že není zájem slyšet její argumenty,“ stojí si za svým Babiš.

Babišovu argumentaci ale už dříve rozcupovali akademici. Podle nich o žádném tvrzení proti tvrzení nemůže být řeč, je to prostě opisování. [celá zpráva]

Podobně se vyjádřili i zástupci Mendlovy univerzity. Podle nich se nesmělo opisovat nikdy. [celá zpráva]

Svědomí mám čisté, tvrdí Malá

Malá studovala ekonomiku na Mendelově univerzitě v Brně a právo na soukromé Panevropské vysoké škole v Bratislavě. U obou jejích prací vyvstaly otázky ohledně původu jejich obsahu. Český rozhlas upozornil na to, že systém na odhalování podvodů našel v její diplomové práci z roku 2011 opakovanou shodu s příspěvky na internetu i s prací jiné autorky.

Následně se podobné pochyby objevily i u její diplomové práce z Mendelovy univerzity. Právo disponuje analýzou textu o chovu králíků z roku 2005 a zjistilo, že Malá opisovala od studentky Zity Pavlišové, která práci na obdobné téma sepsala dva roky před ní.

Malá v úterý večer oznámila, že podá rezignaci. Stojí si za tím, že její práce jsou v pořádku, nechce prý poškozovat druhou Babišovu vládu. Ta má ve středu předstoupit před Poslaneckou sněmovnu a požádat o důvěru.

Reklama

Výběr článků

Načítám