Hlavní obsah

Proč měnit zavedené postupy, nerozumí Němcová Blažkovu záměru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Záměr ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) vypsat na obsazení postu pražského vrchního státního zástupce výběrové řízení, zaskočil i některé jeho stranické kolegy, byť jsou na rozdíl od opozice ve svých reakcích zdrženlivější. Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová například nerozumí tomu, proč měnit zavedené postupy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová souhlasila s předáním Davida Ratha soudu.

Článek

"Stanovisko nejvyššího státního zástupce je takové, že zákon takový postup neumožňuje," připomněla Němcová názor Pavla Zemana.

Zákon stanoví, že kandidáta na post pražského vrchního žalobce navrhuje nejvyšší státní zástupce. Ten navrhl Lenku Bradáčovou.

"Pokud vím, mají se s panem ministrem sejít a budou se o tom bavit. Poté, co si to vyjasní, doufám, že tu cestu vysvětlí nám všem. Nevidím, proč by jmenování vrchního státního zástupce nemělo proběhnout tak, jako doposud," doplnila.

Němcová již před časem uvedla, že by měl ministr návrhu nejvyššího státního zástupce vyhovět. [celá zpráva]

Nečas: Čekám, že se dohodnou

Premiér Petr Nečas zopakoval, že Pospíšila neodvolal kvůli případnému jmenování Bradáčové. "Rozhodnutí o jmenování nového vrchního státního zástupce je v kompetenci ministra spravedlnosti. Předpokládám, že tak učiní po dohodě s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem," sdělil premiér a předseda ODS. Doplnil, že došlo k informačnímu šumu, výběrové řízení bylo pouze jednou z variant.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) s premiérem Petrem Nečasem (ODS)

Bradáčová není jediná, připomněl Benda

Jakémukoliv zpochybnění by se chtěla vyhnout i poslankyně Ivana Weberová, která je členkou ústavně právního výboru. "Rozhodně by se mělo postupovat podle zákona, aby nevznikaly žádné pochybnosti," míní.

Větší pochopení má pro Blažkův návrh předseda výboru Marek Benda. "Nepochybně nemůžeme hovořit o tom, že by se jednalo o „obejití“ nejvyššího státního zástupce. Vrchní státní zástupce bude stejně jmenován na jeho návrh a co je před jeho návrhem, to v tuto chvíli zákon neupravuje. Minimálně by se tak mohla vytvořit situace, kdy se objeví jakési portfolio použitelných lidí," poukázal na možný pohled na celý záměr ministra.

"Nyní jsme všichni v situaci, kdy nás všichni přesvědčují, že je jen jediná správná osoba, a to nemám rád," ohradil se Benda proti požadavkům na bezpodmínečné jednání Bradáčové. Na něm trvá i Zeman, do jehož kompetence patří navrhnout ministrovi jméno kandidáta.

Proti ministrově postupu se ohradily jak opoziční ČSSD a KSČM, tak TOP 09, která o jmenování Bradáčové před časem nového ministra "zdvořile požádala". [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám