Hlavní obsah

Přituhuje

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco Evropa začíná po americkém vzoru utahovat smyčku kolem kuřáckých hrdel, v české Sněmovně je projednávání protikuřáckého zákona zase odloženo. A mně se občas vrací dotěrná otázka: Je pro člověčenstvo škodlivější tabák, nebo samopal?

Foto: Daniel Merhout

Sportovci se chystají na start Birell Grand Prix Praha 2015.

Článek

 Nebo jinak, umřelo v dějinách předčasně více lidí na rakovinu plic a jiných somatických součástek, nebo na projektil či bombu? Možná by to statistici dovedli spočítat, a vítězíli tabák, pak tyhle řádky píšu zbytečně, leč silně o tom pochybuji.

Zvláštní věc, zatímco proti kouření tabáku stojí odhodlaná fronta lékařů, aktivistů a zákonodárců v plné zbroji a vyhrávají jednu bitvu za druhou, zatímco v západním světě ubývá míst, kde si závisláci budou moci zapálit cigaretku (a bude ještě hůř), kolem zbraní se tolik humbuku nenadělá. V zemích jako USA, Kanada, Irsko, Norsko (a další země čekají ve frontě), kde s kuřáky se jedná či bude jednat jako s potkany, nevedou se takhle masivní kampaně proti výrobě zbraní a kšeftování s nimi. Nevím o zemi, kde by v poslední době zavedli progresivní spotřební daň na výrobu pistolí a pušek. Zabíjet lidi rychle střelbou tedy parlamentům nevadí a ministři průmyslu a obchodu nepředkládají zákony, jimiž by výrobce a konzumenty zbraní vyloučili ze slušné společnosti.

Opravdu netuším, proč má zrovna tabák takovou protekci, co naopak tuším - až se u nás "na západě" podaří zahnat tabakisty do podzemí, ta energie, jež na to byla soustředěna, jen tak nezmizí. Zakazovatelé, bojovníci proti neřestem, si najdou nový cíl. Na řadu asi přijde alkohol, smeták lidstva, nejprve ten tvrdý, později víno, nakonec pivo. Začne to třeba tím, že na každé lahvi skotské bude povinně namalován průřez cirhózními játry. Na zdraví!

Pak už zbude porazit jen jídlo. Vždyť obezita už je v naší zhýčkané civilizaci neřešitelným problémem a postihuje především ty chudé, pro které mají vlády a parlamenty vždycky slabost, co tak proti konzumentům tuků a sacharidů vymyslet? Pro začátek by možná stačilo nechat do všech veřejných místností zúžit vstupní dveře a stejně tak sedadla v dopravních prostředcích. A tak ty překrmené zahnat na okraj společnosti jako kdysi kuřáky. Kdo nezhubne, ať raději nevylézá z bytu a neobtěžuje svou tloušťkou naše pracující.

Až takhle postupně zlikvidujeme všechny lidské slabosti, bude na světě konečně hezky. Tak hezky, že na ty samopaly si ani nevzpomeneme.

PRÁVO 31. května 2004

Reklama

Výběr článků

Načítám