Hlavní obsah

Přituhuje

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V boji proti zločinnosti jsme v České republice v posledních dnech zaznamenali několik významných i "významných" úspěchů. Za prvé pátek minulého týdne byl vskutku černý pro dva vyděrače. Policie vypátrala a zatkla nejen kyanidového fantoma, ale taky ostravského výtečníka, hrozícího bombovými atentáty.

Foto: Lenka Sailerová

Vánoční setkání seniorů v Libochovicích - slavnostně připravený sál, těsně před příchodem prvních diváků

Článek

Doufejme, že ani vyděrač, který v březnu vyhrožoval na Olomoucku, nezůstane dlouho neznámým. Úspěšné zásahy policie jsou nejlepší prevencí proti tomuto módnímu terorismu. Teď jde o to, aby odstrašující efekt měly i dohry u soudů.

Možná ano, neboť za druhé vláda brzy zasedne nad návrhem nového trestního zákoníku, který doufejme nahradí ten dvaačtyřicet let starý, podle obecného mínění příliš benevolentní a současnému stupni zločineckých aktivit dávno nevyhovující.

Za třetí se televize veřejnoprávní i komerční rozhodly pro příště nereferovat o výhrůžkách neznámých psychopatů teroristickými činy. Vycházejí z předpokladu, že pro mnoho těch pachatelů je mediální proslulost cílem. Tleskejme jednotě televizního bojkotu, ačkoli jedna z těch stanic takové prohlášení zveřejnila vzápětí poté, co o takovém případu odvysílala reportáž.

Konečně za čtvrté v sobotu televize Nova zjistila, že naši policisté mají hned po učitelích nejvyšší inteligenční kvocient mezi tuzemskými profesními skupinami. Do říše oblíbených anekdot o policajtech byli místo nich posláni jiní státní úředníci a blondýnky. Být blondýnkou s klotovými rukávy musí tedy být opravdu pech.

Skutečně vážnou pozornost zaslouží si nový trestní zákoník, o němž bude vláda rozhodovat v červenci. Předkladatelé se rozhodli přitvrdit navzdory názorům některých expertů, že výše trestu výskyt zločinnosti nijak neovlivňuje, že důležité je jen rychlé dopadení a rychlé odsouzení pachatelů. Nevím, jestli protizákonné aktivity mají tendenci vydatněji se šířit v zemích, kde pěst zákona dopadá milosrdněji než ve státech s tvrdšími paragrafy.

Jisté však je, že veřejnost bez ohledu na řeč statistik je s dosavadními trestními sazbami nespokojena, že například deset let za vraždu se jí zdá trestem směšným, oběť zločinu znevažujícím. Předpokládám, že tenhle názor voličů budou nakonec i poslanci respektovat.

PRÁVO 27. května

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám