Hlavní obsah

Příští dny proprší, vyčasí se až v neděli

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Východ republiky zasáhnou v závěru pracovního týdne bouřky a rovněž vydatné deště. O víkendu by již mělo být srážek méně, ale deštníky bude možné nechat doma až v neděli, řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Martin Polák, Právo

Článek

Na našem území bude v průběhu čtvrtka přibývat od jihu až jihovýchodu oblačnost, kterou zejména na Moravě a ve Slezsku doprovodí vydatné srážky. Do pátečního odpoledne, kdy by měly srážky ustávat, by mohlo napršet 40 až 60 milimetrů srážek.

Vedle tohoto frontálního systému se budou ve čtvrtek na Moravě vyskytovat i lokální silné bouřky, které mohou být ojediněle doprovázené kroupami či přívalovými srážkami. Odpolední teploty by se měly pohybovat do 20 stupňů Celsia. [celá zpráva]

Varování meteorologů
Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek aktualizoval výstrahu a vyhlásil pro Jihočeský, Jihomoravský kraj a Vysočinu povodňovou bdělost. Menší toky mohou dosáhnout 1. stupně povodňové aktivity, v Novohradských horách může jít i o 2. stupeň. Výstraha před vydatnými srážkami platí pro Jihočeský, Pardubický, část Královéhradeckého, Jihomoravský, Zlínský, Moravskoslezský a Olomoucký kraj a Vysočinu.

"V pátek bude v průběhu dne od jihozápadu docházet k protrhávání oblačnosti až na polojasno," dodala Honsová. Odpolední maxima zůstanou pouze na úrovni 14 až 18 stupňů, přičemž na jihu může být i o něco tepleji.

Oblačné počasí s přeháňkami či ojedinělými bouřkami vydrží ještě v sobotu. Teploty vyšplhají na 17 až 21 stupňů, ranní poklesnou na 10 až šest stupňů.

V neděli by se již srážky měly objevovat pouze ojediněle. Teploty zůstanou na hodnotách předchozího dne. Polojasno by mělo vydržet i v pondělí, v dalších dnech se vrátí oblačné počasí s četnějšími přeháňkami.

Reklama

Související témata:

Související články

Přijdou silné bouřky, varují meteorologové

Do České republiky dorazí silné bouřky a lijáky. Ve středu před nimi na svých internetových stránkách varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výběr článků

Načítám