Hlavní obsah

Rekonstrukce operace Anthropoid: Záběry z historického mercedesu i pohled z dronu

Praha
Aktualizováno

V pražské Libni nedaleko křižovatky u Vychovatelny probíhají v pátek vzpomínkové akce připomínající čin československých parašutistů, kteří v roce 1942 odstranili zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Začaly přeletem britského stíhacího letounu. Součástí programu bude i rekonstrukce útoku provedeného Janem Kubišem a Jozefem Gabčíkem.

80. výročí operace Anthropoid: Záběry z rekonstrukce atentátuVideo: ČTK

 
Článek

Od operace Anthropoid, jak zněl krycí název pro výsadek Kubiše s Gabčíkem z Velké Británie, uplynulo letos 80 let.

Odstranění jednoho z nejvyšších pohlavárů nacistické hierarchie patří mezi vůbec nejvýznamnější odbojové činy druhé světové války.

Heydrich, který zemřel na následky zranění počátkem června 1942, bývá označován za „kata českého národa”.

Coby zastupující říšský protektor přišel pacifikovat domácí odboj, což se mu do značné míry podařilo. Další vlna nacistických represí následovala po útoku a vyústila mimo jiné ve vypálení obcí Lidice a Ležáky.

Video: ČTK

Záznam: 80. výročí operace Anthropoid

Právě lidická tragédie přiměla Velkou Británii a Francii k oduznání platnosti Mnichovské dohody z roku 1938, která Československo připravila o pohraniční oblasti, na kterých žily více než tři miliony lidí.

Součástí vzpomínkových akcí je přelet britského historického stíhacího letounu Hawker Hurricane a především rekonstrukce útoku.

V rámci rekonstrukce vyrazila dopoledne kolona historických vozidel v čele s heydrichovým vozem Mercedes Benz 320 Cabriolet-B  z Panenských Břežan, kde zastupující protektor s rodinou pobýval.

Atentát na Heydricha: Odvahu střídala krutost a smutný konec

Historie

Krátce po půl desáté vstoupil vozu do jízdní dráhy Gabčík a pokusil se protektora zastřelit.

Náboj zaseklý v komoře samopalu zapříčinil selhání zbraně. Kubiš následně duchapřítomně hodil k pravému boku vozu upravený protitankový granát, jehož výbuch Heydricha zranil.

Následoval nízký přelet bitevních vrtulníků české armády a vzpomínkový akt u nedalekého památníku, který hrdinství parašutistů i jejich spolupracovníků připomíná.

Vzpomínkové akce se účastnila vedle české ministryně obrany Jany Černochové (ODS) i britská ministryně zahraničí Liz Trussová či slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. Projev pronesl i pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti)  či starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS).

Závěr akce obstarala kolona historických vozidel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám