Hlavní obsah

Případ Rampulova možného odvolání finišuje, vypovídal poslední svědek

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výslechem posledního svědka ve středu ministerstvo spravedlnosti skončilo své dokazování v kauze vrchního státního zástupce v Praze Vlastimila Rampuly a zřejmě do konce července rozhodne o tom, zda jej z funkce odvolá či nikoli.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula

Článek

Tři úředníci justičního odboru v čele s náměstkem Filipem Melzerem rozhodují ve správním řízení o březnovém návrhu nejvyššího žalobce Pavla Zemana na sesazení Rampuly z jeho postu kvůli údajným závažným porušením povinností tohoto vedoucího státního zástupce.

Ve středu zpovídali Rampulou navrhovaného svědka Zbyňka Egera, současného náměstka plzeňského krajského státního zastupitelství. Měl před úředníky ministerstva vypovídat o fungování tzv. 6. odboru, který v minulosti na vrchním státním zastupitelství vedl.

Tamní žalobci se zabývají tou nejzávažnější hospodářskou a finanční kriminalitou a výsledky jejich práce Zeman v minulosti opakovaně kritizoval, přičemž dával nízký počet obžalob za vinu právě Rampulovi.

Vyslýchali podřízené

Eger byl celkově pátým svědkem, kterého ministerstvo v rámci správního řízení vyslechlo. Podle informací Práva už dříve vypovídala také jeho někdejší podřízená, žalobkyně z 6. odboru Darja Dunajová, která úředníkům popisovala, jak ji Rampula v dubnu 2008 ještě před vynesením rozsudku v kauze vytunelování IPB telefonicky instruoval o tom, aby si ponechala lhůtu na případné odvolání. O tomto kroku Dunajová sepsala úřední záznam a je to jeden z více než třiceti bodů Zemanova návrhu na jeho odvolání.

Eger byl nicméně s největší pravděpodobností posledním svědkem, nyní už totiž úředníci ministerstva kompletují spis, se kterým se má Rampula během pěti až šesti dnů seznámit.

„Bylo mi sděleno, že se ve lhůtě jednoho týdne můžu k výsledkům dosavadního správního řízení vyjádřit a eventuálně i navrhnout doplnění dokazování ve formě výslechu svědka anebo nějakých listinných důkazů. Zatím jsem závěr, jestli doplnění dokazování budu navrhovat, neučinil,“ řekl ve středu Právu Rampula, který se všech jednání na ministerstvu osobně účastnil.

Nové důkazy předloženy nebudou

Nové důkazy může navrhnout i samo ministerstvo, ale podle náměstka Melzera s tím zatím v tuto chvíli nepočítá.

„Nevidíme potřebu doplnění dalších důkazů. Z našeho pohledu je dokazování uzavřeno, ale nikdy nemohu vyloučit, že už se nic nebude doplňovat. Nicméně pevně doufám, že do konce července rozhodneme, zda bude pan Rampula odvolán nebo zůstane ve funkci,“ uvedl Melzer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám