Hlavní obsah

Případ Königsmarkové opět u soudu. Trestní stíhání jí zničilo život, řekl svědek

Novinky, ČTK, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Případ porodní asistentky Ivany Königsmarkové je znova u obvodního soudu v Praze. Königsmarková po státu požaduje zhruba šest milionů korun za trestní stíhání, z toho pět milionů za nemajetkovou újmu. Ve čtvrtek vypovídali o jejím zdravotním stavu doktor, psychiatr a žena, která u ní navštěvovala předporodní kurzy.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ivana Königsmarková (vpravo) před jednáním Ústavního soudu.

Článek

„Uvažovala jsem, že si zvolím Königsmarkovou jako porodní asistentku, jejích služeb jsem se ale nakonec rozhodla nevyužít. Věděla jsem, že je ve stresové situaci, kdy bylo proti ní vedeno trestním řízení. Necítila bych se bezpečně,“ sdělila u soudu svědkyně, která navštěvovala její porodní kurzy, a dodala, že pokud by proti ní nebylo vedeno trestní stíhání, vybrala by si ji.

Königsmarková čelila obvinění kvůli domácímu porodu, při kterém zemřelo v roce 2009 dítě. Podle obžaloby si nezjistila, jaké komplikace mohou po porodu nastat, a špatně resuscitovala novorozeně.

Všechny soudy od obvodního až po nejvyšší uznaly porodní asistentku vinnou z ublížení na zdraví. Zakázaly jí činnost a nařídili zaplatit odškodnění ve výši 2,7 milionu korun. Königsmarkové se zastal až Ústavní soud, který všechny dosavadní rozsudky zrušil.

  Šest milionů odškodné

Königsmarková požadovala po soudu odškodné za trestní stíhání ve výši zhruba šesti milionů korun, z toho pět milionů chtěla za nemajetkovou újmu. V minulosti jí soud přiznal 720 tisíc korun za ušlý zisk, pět milionů za nemajetkovou újmu ale odmítl kvůli tomu, že je nárok již promlčený.

S rozhodnutím ale nesouhlasil odvolací soud. Zrušil proto celý rozsudek a předal případ porodní asistentky jinému soudci.

Svědek: Měla zkažený život

Podle jejího obvodního lékaře ženě trestní řízení zapříčinilo psychické problémy. „Její zdravotní stav se podstatně zhoršil, když nemohla pracovat. Musel jsem ji doporučit k psychiatrovi, u kterého se léčila. V podstatě měla zkažený život,“ řekl svědek. Podle něho se ale její psychický stav zlepšil poté, co bylo trestní řízení zastaveno.

Samotná Königsmarková k soud ve čtvrtek nedorazila. Dříve se nechala slyšet, že pro ni bylo celé stíhání velmi vyčerpávající, dlouhé a neobjektivní.

Reklama

Výběr článků

Načítám