Hlavní obsah

Priority českého předsednictví se zaměřují na Ukrajinu i energetickou bezpečnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) představil ve středu pět hlavních priorit, které si Česká republika stanovila k předsednictví v Radě Evropské unie. Patří k nim zvládnutí uprchlické krize, energetická bezpečnost či odolnost demokratických institucí.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Oficiální logo českého předsednictví

Článek

„Prvního července se ujmeme druhého předsednictví v Radě Evropské unie. Bude to zkouška dospělosti, která nebude jednoduchá,“ uvedl ve středu šéf vlády.

Poznamenal, že celý svět nyní prochází změnou. „Ruská invaze na Ukrajinu otřásla mnoha našimi jistotami. A způsobila i největší uprchlickou vlnu,“ doplnil.

Bek: Budeme mít úsporné předsednictví, ale jsme připraveni ho zvládnout se ctí

Domácí

Není tak překvapením, že se jedna z priorit týká právě uprchlické krize.

Pět priorit českého předsednictví:

  • Zvládnutí uprchlické krize a poválečná obnova Ukrajiny
  • Energetická bezpečnost
  • Posilování obraných schopností Evropy a kyberbezpečnosti
  • Strategická odolnost evropského hospodářství
  • Odolnost demokratických institucí

Všechny pilíře podle premiéra zahrnují dlouhodobé strategické zájmy a priority České republiky a hodnoty, které Česko dlouhodobě zastává a na které je hrdé.

„Spolu s našimi evropskými partnery budeme během šesti měsíců v čele Evropské unie usilovat o to, abychom byli společně silnější a abychom tuto naší silu dokázali využít ve prospěch těch, kteří ji potřebují,“ dodal ministerský předseda.

Stejně jako v roce 2009 se podle něj Česko kormidla chopí v nelehkém období. „Úkolu se zhostíme sebevědomě a zároveň s odpovědností za výsledek,“ řekl k českému předsednictví Fiala.

Motto českého předsednictví EU zní pak: „Evropa jako úkol“.

„Inspiruje se Havlovým proslovem k zamyšlení nad úlohou Evropy, což je aktuální i dnes,“ řekl ve středu ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (za STAN).

Reklama

Výběr článků

Načítám