Hlavní obsah

Princ William s Kate dostanou od České republiky starokladrubského koně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladruby nad Labem

Pětiletého starokladrubského hřebce Favory Alta XXI by již brzy mohl vlastnit anglický princ William a jeho nastávající choť Kate Middletonová. Česká republika uvažuje o tomto běloušovi jako o svatebním daru novomanželům.

Foto: Archiv NH Kladruby nad Labem, Právo

Pětiletý starokladrubský hřebec Favory Alta XXI by mohl být brzy chloubou na anglickém královském dvoře.

Článek

V bezpočtu darů by se tak na královský dvůr mohl dostat i jeden z Pardubického kraje. Pokud to vláda na základě návrhu ministerstva zemědělství posvětí, tak Národní hřebčín v Kladrubech, kde koně chovají, bude poctěn.

Právu to ve čtvrtek potvrdil ředitel Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Jan Höck s tím, že by to nebyl dar od hřebčína, ale od celé republiky, kterou bude starokladrubské plemeno reprezentovat.

Foto: Archiv NH Kladruby nad Labem, Právo

Pětiletý starokladrubský hřebec Favory Alta XXI by mohl být brzy chloubou na anglickém královském dvoře

„Na královský dvůr do Anglie jsme ještě žádného koně nedodali. Pokud tam nakonec Favory Alta poputuje, tak bychom si toho považovali,“ uvedl Právu Höck s tím, že bělouše z jejich chovu už mají jak na dánském, tak i švédském královském dvoře.

Linie Favory, ze které byl pětiletý bělouš vybrán, je jednou z nejstarších čistokrevných linií starokladrubských koní. Veškerý výcvik už má kůň za sebou a je předurčený k tomu, aby byl plemeníkem.

Foto: Archiv NH Kladruby nad Labem, Právo

Pětiletý starokladrubský hřebec Favory Alta XXI by mohl být brzy chloubou na anglickém královském dvoře

„Svatební dar pro anglický královský dvůr by rozhodně náš chov neohrozil. Naopak si myslíme, že by se starokladrubáci mohli v Británii zalíbit,“ upřesnil Právu ředitel hřebčína.

Hřebec má podle ředitele vynikající původ. Otec koně se účastnil mistrovství světa, Evropy i mezinárodního závodu ve Winsdoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám