Hlavní obsah

Primátorem Liberce bude Tibor Batthyány z ANO 2011

Právo, Ludmila Žlábková
Liberec

Až do soboty byl Liberec posledním z krajských měst, kde se dosud místní politici nedohodli na nové sestavě vedení magistrátu. V sobotu však zástupci Změny pro Liberec, vítěze komunálních voleb, a hnutí ANO 2011 oznámili, že našli shodu. A v neděli večer podepsali koaliční smlouvu. V 39 členném zastupitelstvu mají většinu 21 mandátů. Primátorem, který bude zvolen na ustavujícím jednání zastupitelstva ve čtvrtek, se má podle dohody stát lídr ANO Tibor Batthyány.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zástupce vítězné Změny pro Liberec Jiří Korytář (vlevo) a Tibor Batthyány z hnutí ANO 2011 při podpisu koaliční smlouvy. Koalice bude mít v 39členném zastupitelstvu Liberce většinu 21 mandátů.

Článek

„Koalici, která si rozdělí posty primátora a 4 náměstků, tvoří dva subjekty. Ale oslovili jsme také TOP 09, pro kterou máme rezervovaná dvě místa v radě,“ řekl Jan Korytář (Změna) s tím, že se topka musí rozhodnout během pondělí. Zatímco ANO získá post primátora a jednoho náměstka, změna obsadí tři křesla náměstků, včetně statutárního zástupce primátora.

V jednu chvíli se přitom zdálo, že Změna i přes jasné vítězství ve volbách (12 mandátů) zůstane v opozici. Nejen že spolupráci kvůli vyostřené předvolební agitaci ze strany Změny vyloučil už před volbami lídr ANO Tibor Batthyány, ale zejména když koncem října vznikla Čtyřkoalice (ANO 2011, Starostové pro LK, ČSSD a TOP09) s většinou 23 mandátů. Rozpadla se však dřív, než došlo k volbě primátora. A Změna se vrátila do hry. Místo se Starosty, s nimiž tvoří koalici na krajské úrovni, se však rozhodla pro jednání s babišovci.

„Změna změnila vyjednávací tým i styl komunikace,“ vysvětlil Batthyány obrat v nazírání na nové spojence.

„Kotrmelce, jimiž povolební jednání prošla, byly důležité. ANO, které je svým způsobem nováčkem v komunální politice, si museli udělat osobní zkušenost, ne zprostředkovanou. Protože obrázek o nás si vytvořili zřejmě zejména na základě nějakého mediálního obrazu. My se osobně prakticky neznali,“ míní Korytář s tím, že i Změna má z jednání s ANO dobrý dojem. Společně prý chtějí vrátit důvěru občanů ve vedení města.

„Žádný z členů koalice není spojený s dřívějším vedením,“ upozornil Korytář.

Mezi hlavní cíle koalice patří pokračování oddlužování města, zefektivnění řízení města a městských společností, větší zapojení veřejnosti do rozhodování a vytváření podmínek pro kvalitní život všech obyvatel Liberce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám