Hlavní obsah

Primátora Českých Budějovic Thomu zřejmě čeká soud

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice

Českobudějovický primátor Juraj Thoma (Hnutí občané pro Budějovice) se zřejmě bude hájit před soudem ze zvlášť závažného zločinu zneužití pravomocí úřední osoby se sazbou až dvanáct let vězení. Policisté totiž v minulém týdnu uzavřeli jeho případ a předali jej státnímu zástupci s návrhem na obžalobu. Právu to potvrdil mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner.

Foto: Petr Horník, Právo

Juraj Thoma.

Článek

„Na základě opakovaných a četných dotazů z médií můžeme potvrdit skutečnost, že kriminalisté jihočeského policejního ředitelství uzavřeli v těchto dnech vyšetřování případu IT zakázky magistrátu města České Budějovice, ve kterém je obviněn čelní představitel města České Budějovice. Celý zkompletovaný případ předali kriminalisté minulý týden s návrhem na podání obžaloby krajskému státnímu zástupci v Plzni,“ konstatoval Matzner.

Kriminalisté Thomu obvinili v souvislosti s podpisem dodatku smlouvy se společností BIT Servis v roce 2010 na zakázku ohledně výpočetní techniky ve výši 37 miliónů korun. Městu podle policistů způsobil škodu za devět miliónů.

Neoprávněné uzavření dodatku smlouvy

„Podstatou obvinění je skutečnost, že měl jako úřední osoba neoprávněně uzavřít dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení se společností specializující se na software a hardware,“ ozřejmil už dříve Matzner.

Společnost tak podle něj zvýhodnil přidělením této nadlimitní zakázky bez řádného zadávacího řízení a tím překročil svoji pravomoc. „Podpis dodatku měl být projednán a schválen radou města. Podle znaleckého posudku by tato zakázka, pokud by byla transparentně zadána, stála město České Budějovice o zmíněných devět miliónů méně,“ vysvětlil mluvčí Matzner. K trestnímu stíhání o náhradu škody se naposledy připojili i českobudějovičtí radní.

Thoma v minulosti působil v ODS a od roku 2006 je primátorem Českých Budějovic. V červnu 2010 jej občanští demokraté kvůli vnitrostranickým sporům odvolali z funkce. Thoma následně založil nové hnutí, na podzim 2010 zvítězil v komunálních volbách a stal se opět primátorem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám