Hlavní obsah

Příletové karty v boji proti SARS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od dnešního dne musí každý, kdo přilétá do České republiky, vyplnit na palubě letadla příletovou kartu. Jde o preventivní opatření proti šíření epidemie SARS, které nařídilo Ministerstva zdravotnictví ČR. Cestující musí například vyplnit, kde budou následujících dvacet dní po příletu pobývat, či kdy hodlají ČR opět opustit.

Foto: Vlastimil Hálek
Článek

Příletové karty rozdávají cestujícím letušky před přistáním na letištích Praha Ruzyně, Brno, Ostrava a Karlovy Vary. "Podle nařízení Ministerstva zdravotnictví je každý cestující povinen tuto katru vyplnit a po příletu při letištní kontrole odevzdat příslušníkovi cizinecké a pohraniční policie," vysvětlil ředitel vnějších vztahů ČSA Dan Plovajko.

"Pasoví úředníci dávají všechny příletové karty, které jim cestující na letišti odevzdají, do kontejnerů. Ty jsou po naplnění převáženy do prostor cizinecké policie, kde si je vyzvednou hygienici. Ti také po uplynutí dvaceti dnů budou muset zajistit zničení karet," uvedla na dotaz, zda je postaráno o ochranu osobních údajů, mluvčí České správy letišť Anna Kovaříková. 

Příletová karta obsahuje kolonky pro jméno a příjmení, číslo letu, den nástupu letu, číslo pasu, místo pobytu v České republice v období do 20 dnů po příletu a datum plánovaného opuštění České republiky v období do 20 dnů po příletu. Nevyplněním karty se občané ČR vystavují riziku udělení pokuty až do výše 10 tisíc korun. V případě, že kartu odmítne vyplnit cizí státní příslušník, hrozí mu nevpuštění na území České republiky.

Příletová karta obsahuje i poučení. Náhled příletové karty naleznete ve fotogalerii.

"Všechny naše posádky v letadlech jsou pečlivě instruovány, takže mohou cestujícím při vyplňování kartiček pomoci a poradit jim v případných nesnázích," řekl Dan Plovajko a doplnit, že příletové karty budou lidem distribuovány na všech mezinárodních letech, to znamená pravidelných i charterových.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám