Hlavní obsah

Příletové karty kvůli SARS budou od příštího pondělí

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od pondělí příštího týdne budou na všech leteckých spojích, které přilétají do České republiky zavedeny tzv. příletové karty. Je to opatření kvůli smrtelnému zápalu plic - SARS, který se šíří z jihovýchodní Asie.

Foto: Josef Sekyra
Článek

"Karty po připomínkovém řízení jdou ve středu do tisku a musíme je pak dostat do letadel. Na akci se musí připravit také cizinecká policie. Karty se budou vyplňovat v letadlech. Bude na nich jméno a příjmení cestujícího, odkud a kam letí, číslo pasu a místo, kde se v ČR bude zdržovat," řekl Právu v pondělí Michael Vít, hlavní hygienik republiky.

Uvedl, že v případě, kdyby se v letadle vyskytl případ SARSu, cestující mohou být tak velmi rychle vyhledáni a zahájena léčba. "Karty budeme skladovat 20 dní, tedy dvojnásobnou dobu než jaká je inkubační doba nemoci SARS. Pak budou skartovány. Samozřejmě, pokud se nevyskytne nějaké onemocnění nebo podezření na onemocnění," řekl Vít.

Povinnost vyplňovat příletové karty nebo jakékoliv jiné karty nebudou mít cestující na pozemních hraničních přechodech. Karty v češtině a angličtině jsou navrženy tak, aby vyhovovaly zákonu na ochranu osobních údajů.

Na Bulovce muž s podezřením na SARS

V České republice dosud žádný ze 30 pacientů, kteří byli preventivně hospitalizováni s podezřením na SARS, tuto nemoc neměl. V současné době v pražské Nemocnici na Bulovce je od soboty mladý muž, který se vrátil z ciziny a měl horečku. Podle primářky Hany Roháčové ale není pravděpodobné, že by byl nakažen. Výsledky jeho testů budou známy v úterý.

Postup hlavního hygienika ČR Michaela Víta kritizuje Zdeněk Joukl z Desné na Jablonecku, který podal podnět k trestnímu stíhání Víta. Podle něj hlavní hygienik provádí a zajišťuje nedostatečně a pozdě preventivní opatření proti zavlečení nemoci SARS. Joukl to sdělil Právu.

"Každý má na to právo. Já si ale myslím, že podnět k mému trestnímu stíhání vyplývá z nedostatku informací, které pan Joukl má," reagoval Vít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám