Hlavní obsah

Příkaz k vojenské razii v budově ČT byl podle soudu protiústavní

Brno
Aktualizováno

Ústavní soud ve středu zrušil soudní příkaz, který umožnil v březnu 2011 vojenské policii zasahovat v budově zpravodajství České televize na Kavčích horách. Komando hledalo u redaktora Karla Rožánka spis Vojenského zpravodajství, který souvisel s kauzou bývalého šéfa vojenské tajné služby Miroslava Krejčíka.

Foto: Petr Horník, Právo

Vojenská policie po razii vrátila České televizi část zabavených věcí.

Článek

Příkaz vydal Obvodní soud pro Prahu 6, Česká televize si na to po razii stěžovala u Ústavního soudu. Podle jeho středečního nálezu byl příkaz protiústavní.

"Orgány činné v trestním řízení nevyčerpaly všechny možnosti, které měly k dispozici, aby si opatřily dostatek informací, aby zjistily, kdo byl vlastně původcem vyzrazení utajované informace," uvedl soudce zpravodaj Jiří Nykodým.

Ústavní soud připustil, že za určitých okolností může být omezeno právo na ochranu zdroje a svobodu projevu - zejména v situaci, kdy jsou ve hře vážné zájmy státu a jeho bezpečnosti. "Ale musí pro to být dostačující důvody. Nestačí pouhá okolnost, že nějaká zpráva je označená jako utajovaná," řekl Nykodým.

Dokument se nenašel

Prohlídku uskutečnilo ozbrojené komando Vojenské policie 11. března 2011. Policisté v kuklách ozbrojení automatickými zbraněmi vtrhli na Kavčí hory před 19. hodinou, tedy těsně před živým vysíláním Událostí. ČT ukázala ve vysílání, jak přeskočili turnikety a uzavřeli chodbu, kde se nachází kancelář redaktora Karla Rožánka.

Ten měl na starosti informování o okolnostech odchodu Miroslava Krejčíka z čela vojenského zpravodajství. V jeho reportáži se objevila zpráva, že měl Krejčík konspirovat proti bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové (TOP 09). V době vysílání reportáže byla ale zpráva utajovaná. Zasahující policisté ovšem dokument v kanceláři nenalezli.

Vojenská policie zabavila několik počítačů a dalších předmětů, které nakonec vrátila s tím, že jako důkazy neposloužily, a uznala chyby a neadekvátnost zásahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám