Hlavní obsah

Přichází pravé jaro, teploty budou na tričko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S koncem Velikonoc by mělo odejít také pošmourné a větrné počasí posledních dní a do Česka konečně zavítá jaro. Teploty půjdou postupně nahoru, na konci pracovního týdne se přechodně ochladí, ale o víkendu už to bude přes den venku na krátké tričko, vyplývá z předpovědi, o níž Novinky informovala Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Velikonoční pondělí přineslo poměrně chladné ráno s teplotami mezi 4 až -2 stupni, přičemž na horách je ještě chladněji, Luční bouda například hlásí -8 stupňů. „V roce 2012 bylo Velikonoční pondělí, které připadlo na 8. dubna, ještě chladnější, na Jizerce bylo -20,5 stupně,” připomněla Honsová.

Letos se bude tento svátek odehrávat ve znamení postupného ubývání oblačnosti na polojasno, večer dokonce na skoro jasno. Na rozdíl od neděle bude vát pouze slabý vítr. Teplotní maxima ještě zůstanou na 9 až 13 stupních.

Od úterý začne na české území proudit teplý vzduch od jihozápadu. Bude polojasno nebo skoro jasno, jen po ránu se ještě na Českomoravské vrchovině mohou ještě tvořit mlhy nebo nízká oblačnost, které by se ale měly postupně rozpustit. Ranní minima budou ještě relativně nízká, a to mezi 4 až 0, maxima ale vyletí na 15 až 19 stupňů.

Předpověď na středu je jednoduchá: bude polojasno až skoro jasno. Ranní minima klesnou na 7 až 3 stupně, odpoledne pak zaznamenáme letošní první letošní dvacítku (pokud nepadne už v úterý), teploměry budou ukazovat mezi 17 až 21 stupni.

V noci na čtvrtek počasí pokazí přechod studené fronty. „Modely ukazují, že v noci na čtvrtek se fronta a s ní spojená oblačnost, přeháňky a ojediněle i bouřky projeví na západě republiky. Během dne pak na zbytku území,“ uvedla Honsová. Upřesnila, že bude oblačno až polojasno, místy s dešťovými přeháňkami a ojedinělými bouřkami. Ráno bude relativně teplé s hodnotami mezi 9 až 5 stupni, maxima vyšplhají na 12 až 16.

V pátek bude v Čechách převážně polojasno, na Moravě a ve Slezsku ještě oblačno s ojedinělými dešťovými přeháňkami. Ráno teploty klesnou na 7 až 3 stupně, odpoledne se budou pohybovat mezi 10 až 14.

„Na víkend se obnoví teplé jihozápadní až jižní proudění,“ slibuje Honsová s tím, že přílivu teplého vzduchu od jihu si užijeme hlavně v neděli. Sobotní nejvyšší teploty budou 15 až 19 stupni, v neděli se oteplí na 19 až 23 stupňů.

Oblast vyššího tlaku vzduchu s hezkým počasím by navíc podle současných údajů předpovědních modelů měla nad naším územím ještě nějakou dobu vydržet a v dalším pracovním týdnu tak není vyloučen další nárůst teplot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám