Hlavní obsah

Přichází ochlazení a déšť

S vysokými teplotami z uplynulých dnů se budeme muset v nadcházejícím týdnu zase rozloučit. V úterý a ve středu by mělo zapršet a na víkend přijde další ochlazení, kdy ranní minima budou klesat až k pouhým 4 stupňům Celsia. Novinky o tom informovala meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 23.5. 2022Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Letní teploty naměříme pouze v pondělí, na úterý a středu deštníky rozhodně všude s sebou, nad naším územím se bude vlnit studená fronta,“ nastínila Honsová ráz počasí v začínajícím posledním květnovém týdnu. „Další přechod studené fronty očekáváme v pátek. Víkendové odpolední teploty se zpravidla nedostanou přes 20 stupňů,“ dodala.

Páteční bouře byla nejspíš derecho, uvedli meteorologové

Počasí

S bouřkami musíme počítat už v pondělí večer na západě území. Doprovázet je bude silný vítr s nárazy až 70 km/h. „Místy se budou bouřky tvořit i v úterý, to může v bouřkách spadnout až kolem 30 mm,“ upozornila Honsová na možné srážky, které nejeden zahrádkář či zemědělec toužebně vyhlíží.

Od úterý déšť a přeháňky

Nejtepleji z celého týdne bude v pondělí, kdy bude do Česka proudit teplý vzduch od jihu před přechodem studené fronty. Zpočátku dne bude polojasno, na východě území i jasno. Během dne bude docházet k přibývání oblačnosti na oblačno až polojasno. „Později večer musíme na západě území počítat se zataženou oblohou s deštěm nebo přeháňkami, ojediněle i s bouřkami,“ uvedla meteoroložka. Teploty se přes den budou pohybovat mezi 22 a 26 stupni, přičemž nejchladněji bude tentokrát na Ostravsku a v Olomouckém kraji.

V úterý bude zataženo až oblačno. Během dne bude na většině území padat déšť nebo přeháňky, místy se objeví bouřky. „Srážkové úhrny se budou pohybovat až na 15 mm, v bouřkách až kolem 30 mm,“ uvedla Honsová. Ranní teploty klesnou na 14 až 10 stupňů, odpolední teploty vystoupí na 20 až 24, ale na západě zůstanou jen kolem 18 stupňů.

Oblačno až zataženo bude na obloze i ve středu. Na většině území se bude zpočátku dne vyskytovat déšť nebo přeháňky, postupně se budou srážky objevovat jen místy. Ráno se ochladí na 14 až 10 stupňů. Odpolední teploty se budou držet mezi 16 a 20, jen na jihovýchodě vyšplhají k 23 stupňům Celsia.

Ve čtvrtek bude zpočátku dne oblačno, ale postupně oblačnosti ubývat na polojasno až skoro jasno. Ranní minima se budou pohybovat mezi 13 a 9 stupni, zatímco odpolední maxima mezi 18 až 22 stupni. „Foukat bude čerstvý vítr s nárazy kolem 55 km/h,“ upozornila Honsová.

Foto: ČTK/AP

 

Pozor na chladná rána

Další dny budou ve znamení poměrně chladných rán, nízké teploty by mohly například poškodit některé choulostivější pokojové rostliny, které lidé letní na balkonech či zahrádkách.

Bouřky v Česku provázel efekt luku

Počasí

V pátek bude zpočátku dne jasno až polojasno, postupně bude docházet od západu k přibývání oblačnosti. Místy se objeví déšť nebo přeháňky. Ranní teploty klesnou na 12 až 8 stupňů, přes den se oteplí na 17 až 21 stupňů Celsia.

V sobotu bude oblačno až polojasno, místy s přeháňkami. Po ránu budou teploty klesat na 11 až 7 stupňů, přes den zůstanou jen mezi 15 a 19 stupni Celsia.

Velmi chladné bude nedělní ráno, kdy rtuť teploměru klesne na 8 až 4 stupně. Na obloze bude oblačno až polojasno, místy se vyskytnou přeháňky. Odpolední maxima se nedostanou přes 15 až 19 stupňů Celsia.

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám