Hlavní obsah

Přichází nadprůměrně teplý, ale deštivý týden

Nadcházející týden bude podle meteorologů nadprůměrně teplý, ale zamračený a doprovázený dešťovými přeháňkami. Podle Dagmar Honsové by denní srážkové úhrny neměly přesáhnout pět milimetrů, s čímž by se vodní toky měly vyrovnat. V současnosti panuje první stupeň povodňové aktivity na některých tocích na východě Čech a na Plzeňsku.

Foto: David Veis, ČTK

Článek

"O víkendu k nám proudil od jihu teplý vzduch a také pondělní ráno bylo teplé, ani na horách nemrzlo, teplota se vyšplhala na jeden stupeň," řekla Novinkám Honsová.

Relativní teplo bude podle ní panovat i nadále. Denní teploty se po celý týden budou pohybovat v rozmezí pět až devět stupňů, slunečních paprsků si ale příliš neužijeme. V pondělí bude zataženo celý den, budou se vyskytovat mlhy nebo kouřmo s viditelností do jednoho kilometru. 

Oblačno až zataženo bude i v úterý, na většině území by mělo dopoledne slabě pršet. Přeháňky se vyskytnou i ve středu, na horách ale mohou již přecházet ve sněhové. K tomu se přidá i zesilující vítr, který bude i v nížinách v nárazech dosahovat rychlosti až 55 kilometrů za hodinu.

Ani ve čtvrtek a v pátek nepřijde výrazná změna, je ale možné, že bude intenzivněji pršet.

"Pokud denní srážky nepřesáhnou pět milimetrů, mohl by sníh odtávat postupně," předpokládá Honsová.

První povodňový stupeň na východě Čech

První stupeň povodňové aktivity, bdělost, platí v hradeckém kraji na řece Cidlině v Novém Bydžově. V Pardubickém kraji je bdělost na Novohradce v Úhřeticích u Chrudimi. Na Cidlině vodohospodáři první stupeň vyhlásili po výrazném oteplení a tání sněhu v neděli ráno, na Novohradce v noci na pondělí. Bdělost ještě v regionu platí na Doubravě ve Žlebech na hranicích Středočeského a Pardubického kraje.

Na Novobydžovsku se z koryt vylily i některé místní potoky, žádné škody ale voda nezpůsobila. Vzestupy hladin v hradeckém kraji zaznamenala i většina toků na Hradecku, Jičínsku a Rychnovsku.

V Plzeňském kraji platí bdělost na čtyřech místech

První stupně povodňové aktivity zůstávají od víkendu na čtyřech místech v Plzeňském kraji. Po tání sněhu a srážkách v minulém týdnu se zvedly hladiny všech sledovaných řek, prvního stupně dosáhla Úslava ve Ždírci a Prádle na Plzeňsku, Radbuza na odtoku z nádrže České údolí v Plzni a Berounka v Plzni na Bílé Hoře.

Během dne by žádná z řek neměla dosáhnout druhého stupně, na Úslavě a Radbuze v Českém údolí by hladina mohla poklesnout i pod první stupeň.

Berounka, která sbírá všechny vody přitékající do Plzně, zřejmě ještě klesat nebude. Měla by zaznamenat například zvýšený tok Mže, která teče z vodní nádrže Hracholusky. Tam vodohospodáři v neděli zvýšili odtok, aby zastavili růst hladiny a vytvořili si tak rezervu pro další vodu z tajícího sněhu.

Bdělost trvá i v Podyjí, někde voda klesá

Na šesti místech v povodí Dyje přetrvává první stupeň povodňové aktivity - bdělost.

V pondělí ráno Povodí Moravy evidovalo první stupeň povodňové aktivity na Dyji v Podhradí, Vranově-Hamrech, Znojmě, Hevlíně, Nových Mlýnech a v Ladné. Na Želetavce i na Rokytné v Moravském Krumlově, kde platil první stupeň o víkendu, se již situace vrátila k běžným hodnotám.

Voda se při dosažení prvního stupně ještě nevylévá z břehů a nepáchá žádné škody. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám