Hlavní obsah

Přicházejí další úmorná vedra. Bude až 34 stupňů

Po několika studených ránech přichází ve čtvrtek zlom, kdy se do České republiky vrátí tropické počasí, teploty o víkendu vyšplhají nad třicítku, na Moravě a ve Slezsku až na 34 stupňů. V pondělí přijde déšť, ale ochlazení bude jen mírné, vysoké teploty vydrží minimálně do poloviny příštího týdne, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Ve čtvrtek se Česko probudilo do studeného rána, na Jizerce už to bylo třetí mrazivé ráno po sobě, naměřili tam -1,5 stupně, uvedla Honsová. Horská Kvilda na Šumavě, Vyšší Brod, ale i Zlín nebo Přibyslav měly pouhých pět stupňů.

Odpoledne bude jasno nebo polojasno, kupovitá oblačnost se bude tvořit zejména v horských oblastech. Odpolední maxima vystoupí na 25 až 29.

Od pátku bude počasí u nás ovlivňovat vlnící se frontální rozhraní, které přinese výrazný nárůst teplot. Výrazně vzrostou ranní minima, teploty neklesnou pod 17 až 13, odpoledne pak bude v Čechách 25 až 29 stupňů, na Moravě a ve Slezsku 28 až 31. Bude polojasno až oblačno, během odpoledne se až na 60 procentech území vyskytnou přeháňky nebo bouřky.

sobotu ráno ukáže teploměr 18 až 14, odpoledne pak v Čechách stoupnou teploty na 28 až 32 stupňů, na Moravě a ve Slezsku na 30 až 34. Na obloze bude převážně polojasno, během odpoledne se bude vytvářet kupovitá oblačnost, přeháňky by ale měly být jen ojedinělé, a hlavně v horských oblastech.

Tropická noc

Noc na neděli bude na některých místech tropická s teplotami mezi 20 až 16 stupni, odpolední maxima pak stejně jako v sobotu vyšplhají na 28 až 32 stupňů v Čechách a 30 až 34 na Moravě a ve Slezsku. „Bude polojasno, během odpoledne se na Moravě ve vlhkém, labilním a tropickém vzduchu mohou vyskytnout lokální bouřky, zatímco v Čechách by se mohly objevit už bouřky související s příchodem studené fronty, která bude postupovat z Německa,“ popsala Honsová.

pondělí by pak mělo pršet a ochladí se, nicméně nijak dramaticky. V Čechách se teploty mají udržet v rozmezí 23 až 27 stupňů, na Moravě by stále mohlo ještě být až 30 stupňů.

Od úterý pak bude převážně polojasno a teploty opět vzrostou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám