Hlavní obsah

Přibudou čtyři významné dny, volno žádné

Právo, ada,nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

8. květen už by se neměl slavit jako Den osvobození, ale Den vítězství. Rozhodli o tom v úterý poslanci s tím, že schválili čtyři významné dny. Počet svátků, kdy je volno, se nezměnil.

Foto: Jan Kaše

Bude odhaleno tajemství strašínského kostela?

Článek

Pokud zákon schválí také Senát a podepíše prezident, rozšíří se počet významných dnů o 27. leden jako Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti, 8. březen jako Mezinárodní den žen, 27. červen jako Den památky obětí komunistického režimu a 11. listopad jako Den válečných veteránů.

Poslanci se rovněž shodli na tom, že napříště se již nebude slavit 8. květen jako Den osvobození, nýbrž jako Den vítězství.

Také dnešnímu definitivnímu schvalování zákona předcházela ostrá hádka mezi jedním z navrhovatelů Josefem Janečkem (KDU-ČSL) a komunisty, kteří se vzájemně obvinili z překrucování dějin. Komunisté totiž chtěli 27. červen, kdy byla před třiapadesáti lety popravena národní socialistka Milada Horáková, slavit jako den obětí studené války.

"Komunističtí poslanci přišli stvrzením, že za komunistické zločiny nemůže komunistická strana, ale studená válka. Je to stejné tvrzení, jako kdyby neonacisté tvrdili, že neexistují oběti nacismu, ale že to jsou oběti 2. světové války", prohlásil Janeček a dodal: "Je zjevné, že stalinismus je učení pro české komunisty stále živé a přitažlivé." Podle něj je urážkou tvrdit, že neexistují oběti komunistického režimu. " Je to demonstrace komunistické bezcitnosti", prohlásil.

Šéf Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) reagoval výzvou k překonání nenávisti mezi křesťany a komunisty. Uvedl příklad svého otce katolíka, který "na svém hřbetě zakusil opravdu konkrétní utrpení, a a přesto necítil nenávist".

.: Státní svátky ČR (dny pracovního klidu):
1. leden - Den obnovy samostatného českého státu (1993); zaveden v roce 2000
8. květen - Den osvobození (připomíná osvobození od fašismu v roce 1945); zaveden v roce 1991
5. červenec - Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (výročí jejich příchodu na Moravu roku 863); slaví se od roku 1990
6. červenec - Den upálení mistra Jana Husa (připomíná výročí jeho upálení v roce 1415); slaví se od roku 1990
28. září - Den české státnosti; zaveden v roce 2000
28. říjen - Den vzniku samostatného československého státu (1918).
17. listopad - Den boje za svobodu a demokracii (připomíná demonstrace studentů za nacistické okupace v roce 1939 a za komunistického režimu v roce 1989); zaveden v roce 2000
.: Významné dny ČR (dny pracovní):
12. březen - Vstup České republiky do NATO v roce 1999; zaveden v roce 2000
5. květen - Květnové povstání českého lidu v roce 1945
.: Sněmovnou schválené nové významné dny:
27. leden - Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti (připomíná den osvobození koncentračního tábora Osvětim - symbolu holocaustu)
8. březen - Mezinárodní den žen
27. červen - Den památky obětí komunismu (v tento den byla v roce 1950 po vykonstruovaném procesu popravena národněsocialistická politička Milada Horáková).
11. listopad - Den válečných veteránů (je věnován veteránům všech válečných konfliktů a slaví se ve všech demokratických zemích Evropy, USA a Kanadě jako významná připomínka vítězství demokracie ve světě - 11. listopadu 1918 bylo uzavřeno příměří mezi státy Dohody a Německem a skončila první světová válka).
.: Ostatní svátky (dny pracovního klidu):
1. leden - Nový rok
Velikonoční pondělí
1. květen - Svátek práce
24. prosinec - Štědrý den
25. prosinec - první svátek vánoční
26. prosinec - druhý svátek vánoční
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám