Hlavní obsah

Prezidentovi důvěřuje 51 procent lidí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důvěra v prezidenta se v lednu nezměnila a zůstala na úrovni 51 procent. Ostatní ústavní instituce se ve srovnání s loňským prosincem nepatrně polepšily, uvedlo v pondělí CVVM. Nejvyšší důvěře se již tradičně těší starostové a obecní zastupitelstva.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj důvěry v prezidenta Miloše Zemana

Článek

Vládě v lednu důvěřovalo 46 procent lidí, Sněmovně 38 a Senátu 39 procent dotázaných. Krajští zastupitelé se těšili důvěře 50 a hejtmani 45 procent lidí. Nejvyšší důvěře se dlouhodobě těší obecní zastupitelé a starostové, jimž vyjádřilo důvěru 68, respektive 69 procent dotázaných.

Hlavě státu častěji věří lidé nad 60 let, důchodci, lidé vyučení a se středním vzděláním bez maturity. Vyšší důvěře se prezident těší rovněž u obyvatel Moravy, věřících katolíků a voličů hlásících se k ANO, komunistům, SPD a ČSSD.

Na opačném pólu jsou mladí lidé do 29 let, obyvatelé Prahy, středních a jižních Čech a stoupenci ODS, TOP 09 a Pirátů.

Zdravotní stav prezidenta je stabilizovaný, konstatovali lékaři

Domácí

Ve srovnání s prosincem narostla nepatrně i spokojenost s politickou situací. Aktuálně ji deklarovalo 23 procent lidí, což je o dva procentní body více než loni koncem roku. Nespokojeno bylo 38 procent lidí, 36 nemělo jasný názor a zbývající zvolili odpověď nevím.

Průzkum proběhl od 11. do 22. ledna a zapojilo se do něj 1052 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám