Hlavní obsah

Prezident se chce přimluvit za Romy

– PRAHA
Právo, Oldřich Danda

Za zlepšení situace romské menšiny ve společnosti se chce osobně přimluvit prezident Václav Klaus u státních orgánů, které mají na starosti romskou problematiku. Náprava by se měla podle něj hlavně nalézt v otázce bydlení a příležitostí na trhu práce.

Foto: Milan Haluška
Článek

Po schůzce Klause s představiteli Romského parlamentu (RP) to uvedl prezidentův tajemník Ladislav Jakl. "Pan prezident inspirován touto schůzkou zamýšlí, že se obrátí na některé orgány, které mají v těchto věcech účinné pravomoci," uvedl Jakl.

Zástupci RP si toto první historické setkání s hlavou státu pochvalovali. Podle místopředsedy RP Petra Jano je jejich sdružení přijatelným partnerem pro diskusi s vládními organizacemi. "Naše pozice mezi Romy v podstatě posiluje a dnešní schůzka ukázala, že máme podporu i tady na Hradě," uvedl Jano.

Společně se svými kolegy informovali prezidenta o situaci v komunitě. Jedním z témat byl i chystaný vládní průzkum romského etnika, který ale naráží na určitou averzi některých Romů, kteří takovouto statistiku považují za diskriminační. Romové proto požadují, aby se stali spolutvůrci výzkumu. Tuto myšlenku podpořil i prezident. "Nějaký způsob zapojení této komunity by asi byl užitečný, protože mají přehled," tlumočil prezidentův názor Jakl.

Romové chtějí samosprávu

Podle koordinátora romských záležitostí pro středočeský kraj Cyrila Koky je důležité, aby nejen vládní instituce ale samotní Romové získali podrobnější a aktuální data o své komunitě. "Hlavně se to týká veřejného života - školství, vzdělání či nezaměstnanosti," poznamenal Koky.

Zástupci RP si představují, že by chystaný průzkum vytvořili společně se Statistickým úřadem. "Máme dost terénních pracovníků, dost organizací, dost úředníků ve státní správě, kteří mají aktuální znalosti ve všech městech a obcích o postavení romské menšiny," uvedl Koky. Předseda RP Milan Ščuka to shrnul do věty: "Jedině Rom se dostane k Romovi."

Okrajově prezident a zástupci RP hovořili o možnosti romské samosprávy. "Pan prezident jasně řekl, že samospráva může být těžko vytvořena shora, státem, ale je přesvědčen, že by samospráva, lépe řečeno reprezentace měla vzniknout zdola od romské komunity," uvedl Jakl. Prezident podle něj řekl, že takto vzniklé struktury by měl stát podporovat.

RP vznikl letos v květnu. Nyní podle svých představitelů zastupuje asi 160 sdružení a jednotlivců. Mezi samotnými Romy však nadále existují spory o to, kdo má mandát komunitu zastupovat. V Česku se k romské národnosti při posledním sčítání lidu přihlásilo zhruba 12 tisíc lidí. Podle odhadů RP může žít v zemi až 400 tisíc Romů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám