Hlavní obsah

Prezident podepsal zákony, které mají ulehčit v boji s koronavirem

Prezident Miloš Zeman v pondělí podepsal zákony, které minulý týden schválil Senát a které reagují na aktuální dění kolem koronaviru. Jde například o zákon, který cestovním kancelářím umožňuje odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy až do září, případně zákon, který stanoví, že přijímací zkoušky na vysoké školy začnou nejdříve 15 dní po jejich otevření.

Foto: ČTK repro, ČTK

Prezident Miloš Zeman v diskusním pořadu Partie na TV Prima.

Článek

Cestovní kanceláře budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo nich budou klientům vydávat poukazy. Na odložení platby by měla do 31. srpna příštího roku platit tzv. ochranná doba. Klienti, kteří do tohoto data poukaz nevyužijí, budou mít nárok na vrácení uhrazených záloh.

Cestovní kanceláře budou moci za zrušené zájezdy dávat poukazy

Koronavirus

Co se přijímacích zkoušek týče, nejenže budou nejdříve 15 dní po otevření škol, ale VŠ budou mít také možnost uspořádat je na dálku. Maturitní vysvědčení budou moci přijatí uchazeči dodatečně doručit vysoké škole do 45 dnů po začátku akademického roku.

Přijímací zkoušky na vysoké školy budou 15 dní po jejich otevření

Domácí

Prezident také souhlasí s novelou, že platformy typu Airbnb, které zprostředkovávají turistické ubytování v soukromí, budou muset sdílet s českými úřady informace o ubytovatelích i o uzavřených smlouvách.

Nová povinnost by mohla podle ministerstva pro místní rozvoj pomoci při trasování lidí, kteří přišli do styku s člověkem nakaženým novým typem koronaviru. Platformy budou muset uvádět i ceny ubytování a adresu bytu, což by mělo pomoci omezit nedovolené podnikání.

Platformy jako Airbnb budou muset sdílet se státem informace, schválil Senát

Domácí

Podle dalšího schváleného zákona se omezí maximální výše úroků z dlouho nesplácených spotřebitelských úvěrů. Nově bude omezena i výše sankcí pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) za opožděné splátky úvěrů. Pokuta pro živnostníky při prodlení delším než tři měsíce nebude moci přesáhnout 0,1 procenta denně z dlužné částky. Nyní toto omezení platí jen u úvěrů pro běžné spotřebitele.

Zeman také podepsal novelu zákona o České národní bance, která jí umožní obchodovat mimo jiné s cennými papíry s delší splatností a také uzavírat obchody s více institucemi než dosud. Změnu zákona schválil Parlament ve zrychleném jednání ve stavu legislativní nouze jako jedno z protikrizových opatření. Vládě by mohla novela pomoci při vydávání státních dluhopisů.

Změní se i pravidla insolvencí a exekucí. Podnikatelé a firmy v přechodných hospodářských potížích na sebe nebudou muset bez zbytečného odkladu podat insolvenční návrh. Do konce června budou pozastaveny až na výjimky exekuce movitých věcí i nemovitostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám