Hlavní obsah

Prezident obdržel návrh na odvolání Součkové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Osud ministryně Marie Součkové (ČSSD) je zpečetěn. Premiér Vladimír Špidla v úterý oznámil soc. dem. poslancům, že navrhne její odvolání. Nástupcem Součkové má být poslanec Jozef Kubinyi (ČSSD). Návrh na odvolání Součkové již obdržel prezident Václav Klaus.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

"Prezident republiky Václav Klaus 13. dubna obdržel od předsedy vlády Vladimíra Špidly dopis s návrhem na odvolání z funkce ministryně zdravotnictví Marie Součkové a zároveň návrh na jmenování Jozefa Kubinyi novým ministrem pověřeným řízením Ministerstva zdravotnictví," sdělil Novinkám Petr Hájek, ředitel Tiskového odboru Hradu.

"Je to pro nás čerstvá informace," řekl Hájek k dotazům, kdy se bude prezident personálními změnami v kabinetu zabývat a zda s nimi bude souhlasit. Členy vlády jmenuje a odvolává na návrh premiéra právě prezident. Zatím není jasné, zda se změny v kabinetu odehrají do čtvrtka, kdy Klaus odjíždí na jedenáctidenní návštěvu Číny.

Špidla očekává, že prezident jmenuje Kubinyiho do funkce ministra zdravotnictví již ve středu. Uvedl také, že od nástupce Marie Součkové očekává nový impulz v oblasti zdravotnictví. Míní, že Součková už by toho nebyla schopna.

Odstupné 176 000 korun

Součková není poslankyní ani senátorkou, měla by tak mít nárok na odstupné za předchozí působení v kabinetu. V jejím případě by to měly být dva platy, tedy přibližně 176 000 korun hrubého.

Sama Součková řekla, že její nástupce bude možná flexibilnější. Rozhovořila se také o vývoji v kauze Diag Human. Na přímý dotaz novinářů ale nepotvrdila, že své odvolání s ní spojuje. "Je otázkou, zda se to dá spojovat, nebo nedá spojovat, ale mohu se domnívat, že kterýkoli ministr, který se dostal dál v této kauze, byl většinou vyměněn," prohlásila.

Ministři v průměru na 18 měsíců

Devětačtyřicetiletý Kubinyi, který by měl ministryni nahradit, je členem sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Jako o případném nástupci Součkové se o něm spekulovalo již několikrát. Kubinyi před víkendem řekl, že od premiéra nabídku stát se ministrem nedostal. V pondělí se ho nepodařilo zastihnout.

Kubinyi patří mezi politiky i lékaře, kteří vidí potřebu strukturální reformy zdravotnictví, a to dost naléhavě. Žádné kosmetické úpravy již podle něj nepomohou. Reforma zdravotnictví bude muset být komplexní, aby umožnila dlouhodobou stabilitu kvalitních, široce dostupných služeb a vyrovnané financování. Je to proces, který zabere několik let.

"Ale jeho příprava - vytvoření koncepce a přijetí odpovídající legislativy, by mohla být k dispozici během relativně krátké doby," uvedl Kubinyi v tisku.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková, jejíž počínání budilo v poslední době stále častější nesouhlas, je od roku 1993 ve vedení zdravotnictví již sedmou v pořadí. V průměru se polistopadoví ministři "bílého resortu" ve svých funkcích udrželi 18 měsíců.

Anketa

Zlepší podle vás odvolání Součkové situaci ve zdravotnictví?
Ano
67,7 %
Ne
32,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1411 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám