Hlavní obsah

Prezident Klaus ocenil 22 osobností

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Večerní oceňování významných osobností České republiky patří k tradičním událostem 28. října. Prezident Václav Klaus ocenil při příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu na Pražském hradě dvaadvacet vybraných osob. Propůjčil dva Řády bílého lva.

Článek

Nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva propůjčil prezident Václav Klaus veteránům z druhé světové války, letcům Antonínu Špačkovi a Josefu Bryksovi in memoriam. Ocenění získali za zásluhy o obranu státu. Oba za války bojovali ve Francii a Británii.

Medaili Za zásluhy dostaly mimo jiné herečky Iva Janžurová, Jiřina Jirásková a běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. Přehled všech oceněných osobností i s jejich profily naleznete ZDE

Jména oceněných navrhli prezidentovi poslanci a senátoři. Hrad se snaží jména každoročně dobře střežit, tradičně se však na veřejnost několik jmen vždy dostane.

Medaili Za zásluhy si odnesl i vědec Petr Hájek. Mezi oceněnými byla také předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová.

Medaili Za zásluhy dostal i kameraman Miroslav Ondříček. "Bylo to zvláštní. Bylo to krásné. Byl to zážitek," řekl ČTK Ondříček. Lyžařka Neumannová se svěřila, že si ocenění nesmírně považuje. "Měla jsem pocit, že se budu jen krčit někde na kraji v koutku, když jsem viděla ostatní vyznamenané, kteří toho tolik dokázali a prožili," řekla.

Cesta běžkyně Neumannové na slavnostní ceremoniál byla časově velmi náročná. Během dne absolvovala v Düsseldorfu první letošní závod Světového poháru a do Prahy na osobní převzetí medaile z rukou prezidenta ji dopravil soukromý letoun.

Reklama

Výběr článků

Načítám