Hlavní obsah

Zeman jmenoval Balaše ministrem. Nechci to Fialovi komplikovat, řekl mu

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval poslance STAN Vladimíra Balaše ministrem školství. Poznamenal před ním mimo jiné, že nechtěl současnému premiérovi Petru Fialovi (ODS) komplikovat ještě více situaci v momentě, kdy je zatížen problémy s hnutím STAN.

Prezident Miloš Zeman jmenuje Vladimíra Balaše ministrem školstvíVideo: ČTK

 
Článek

„Dochází k tomu, že pan premiér Fiala, které ho si vážím, je zatížen problémy s hnutím STAN, kterého jste také členem. Já mu nechci komplikovat situaci ve věci výběru nového ministra školství,“ uvedl ve středu Zeman.

Mezi další důvody, proč se rozhodl Balaše jmenovat, zahrnul i české předsednictví v Radě EU, které začne v pátek. „Bylo by nedobré, aby vláda nebyla kompletní,“ zmínil.

Mezi pozitivum zařadil i jeho odbornost. Doporučil mu nicméně, aby si doplnil znalosti o regionálním školství.

Balaš: Asi mě vybrali i kvůli předsednictví EU

Domácí

Ve svém projevu při jmenování Balaše dále poděkoval i exministru Robertu Plagovi, který funkci šéfa resortu školství zastával za vlády Andreje Babiše (ANO). „Byl to uznávaný odborník, který má respekt široké veřejnosti,“ řekl.

Inkluze byla hloupý experiment

Balašovi při jmenování také řekl, že ho dostihly hříchy z mládí. Mezi ně zařadil i přijetí bývalého senátora Jana Rumla na právnickou fakultu Západočeské univerzity. „Tehdy jste byl děkanem,“ připomněl mu.

„Ruml nedosáhl potřebného počtu bodů pro přijetí a vy jste tehdy onen limit snížil ze 60 na 50 bodů. Bizarním důsledkem pak bylo, že se ke studiu dostalo dalších 300 studentů, kteří se nevešli do vyššího limitu,“ doplnil.

Obsáhle se také Zeman rozhovořil o inkluzi, kterou dlouhodobě kritizuje. Prohlásil, že zařazování postižených do běžných škol je hloupý experiment a asistenti prý ruší vyučování. „Budu rád, když se stav změní,“ naznačil.

Balaš ve funkci vystřídal Petra Gazdíka (STAN), který podal ke konci měsíce rezignaci kvůli svým kontaktům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem z kauzy Dozimetr.

Podle předsedy vlády Balaš působil na vysokých školách, a má tak zkušenosti z prostředí vzdělávání a výzkumu, a z tohoto pohledu tedy předpoklady pro výkon funkce. S kandidátem na ministra se shodl, že jednou z klíčových věcí na ministerstvu bude změna rámcových vzdělávacích programů.

Zeman ve středu jmenuje Balaše ministrem školství

Domácí

Balaš v pondělí řekl, že jako ministr by chtěl školství reformovat způsobem, který začal bývalý ministr Robert Plaga (za ANO). Za správnou cestu označil posun od memorování ke školství zaměřenému na dovednosti. Za krátkodobý cíl považuje mimo jiné více peněz určených na mzdy nepedagogických pracovníků.

Zabývat by se chtěl také nedostatkem míst na středních školách. Za akutní úkol označil začleňování dětí ukrajinských uprchlíků do škol.

Foto: ČTK

Jmenování Vladimíra Balaše ministrem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám