Hlavní obsah

Přetížené soudy musí rozhodovat rychle a vyrábějí zmetky

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudy loni vydaly rekordní tři milióny rozhodnutí. Přitom před čtyřmi roky to byla jen necelá polovina, tedy 1,63 miliónu rozsudků, nařízení a usnesení. Na některých okresních soudech se navíc štosují hromady nevyřízených spisů a na krajských soudech se kupí nevyřízená odvolání.

Foto: Profimedia.cz

Článek

To vede k chybám, protože někteří soudci a soudní úředníci totiž ve snaze co nejrychleji vyřídit spisy berou případy až příliš šmahem, aniž si prověří všechny konkrétní okolnosti.

„Jsme jako na dostihové dráze, a kdo si z ní dovolí vystoupit, je peskován,“ uvedl v odborném měsíčníku Soudce viceprezident Soudcovské unie Tomáš Novosad.

Otevřeně naznačuje, že soudy kvůli tlaku vše co nejdříve opatřit kulatým razítkem vyrábějí i zmetky. „Bagatelní spory se občas řežou hlava nehlava, ani věcem podstatným a složitým se leckdy nevěnuje náležitá pozornost,“ napsal Novosad.

Někteří soudci podle něho uzavřou šedesát i více civilních věcí měsíčně. „Vedením soudu jsou dáváni za příklad. Děje se tak za cenu, že vydávají platební rozkazy nebo rozsudky pro zmeškání i tam, kde jsou žaloby neurčité nebo se z jejich tvrzení nedá nárok právně doložit,“ stěžuje si Novosad.

Spor o vlastnictví: průměrně 660 dnů

Nejdelší jsou restituční spory. V průměru trvají 2262 dní (přes šest let). Než se rozhodnou žaloby o určení vlastnictví, trvá to v průměru 660 dnů, tedy téměř dva roky. Celkový průměr u civilních sporů je rok.

Přestože loni zrovna na okresní a obvodní soudy přišlo meziročně o statisíce méně případů, moc to nepomohlo, protože soudům zase trvá o něco déle, než rozhodnou.

U věcí starších tří let nejhorší situace přetrvává u Městského soudu v Brně.

Odkleply více spisů, než přibylo nových (spadlo 274 tisíc věcí – vyřídily 359 tisíc), ale na druhou stranu průměrný čas od žaloby k rozhodnutí se nezkrátil. Naopak.

V občanskoprávních agendách okresních/obvodních soudů se podle Ivany Borzové z ministerstva spravedlnosti loni snížil počet případů meziročně o 704 tisíc věcí.

„Délka řízení činila v občanskoprávních sporech u okresních soudů za rok 2012 průměrně 356 dnů. Došlo tak k prodloužení, když v roce 2011 činila průměrně 284 dnů ode dne nápadu (podání) do dne právní moci,“ připustila Borzová.

I když se doba, než soud prvního stupně rozhodne, loni ve srovnání s rokem 2011 v průměru prodloužila o přibližně 2,5 měsíce, tak je to pořád lepší než v roce 2008. To lidé na první rozsudek čekali v průměru 430 dní. U obchodních sporů se jejich průměrná délka loni zkrátila na zhruba 520 dní, proti bezmála 1200 dnům v roce 2008.

„U věcí starších tří let nejhorší situace přetrvává u Městského soudu v Brně (téměř 1500 případů starších tří let). Zároveň se u tohoto soudu nachází celorepublikově nejvyšší počet věcí nejstarší časové řady, tj. starších sedmi let,“ upozornila v Soudci Borzová.

Krajské soudy jsou zahlceny odvoláními

Podle ní je závažný stav i u Obvodního soudu pro Prahu 1, který má přes 900 případů starších tří let. Následují okresní soudy v Chomutově, Ostravě, Hradci Králové, Praze-západ a Táboře.

„Počet neskončených spisů je často ovlivněn z důvodu konkursu na majetek některého z účastníků řízení,“ dodala Borzová.

Krajské soudy jsou zároveň pod náporem odvolání stran, které se nesmířily s rozsudkem okresního nebo obvodního soudu. Ve srovnání s rokem 2011 při zvýšeném počtu podání o třináct tisíc a větším množství vyřízených spisů o 14,5 tisíce přesto počet nedotažených případů narostl o více než dva tisíce.

Počet nevyřízených věcí v odvolací agendě se podařilo snížit pouze městskému a krajskému soudu v Praze. Naopak největší narůst je u krajských soudů v Ústí nad Labem a Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám