Hlavní obsah

Přestaňte s fízlovskými metodami, vyzval Paroubka Topolánek

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Jan Rovenský, Jiří Ovčáček

Předseda ČSSD Jiří Paroubek by se podle šéfa ODS Mirka Topolánka měl distancovat od „fízlovských“ a „estébáckých“ praktik, které použil bývalý šéf rozvědky Karel Randák, který má blízké napojení na lidi v sociální demokracii. Topolánek to v pátek večer řekl na tiskové konferenci v Praze.

Topolánek vyzval Paroubka a ČSSD, aby neužívali metody StBVideo: ČTK

 
Článek

Z metod obvinil přímo ČSSD, i když k tomu prý má jen nepřímé důkazy. Podle předsedy ODS za těmito estébáckými metodami stojí Randák, který je znám prý svou blízkou vazbou na šéfa marketingu ČSSD Petra Dimuna. Paroubka vyzval, aby s podobnými metodami přestal a nebo se od nich distancoval.

„Jiří Paroubku, osobně vás vyzývám, přestaňte s objednáváním a využíváním takových fízlovských metod. Nepatří do demokratické politiky dvacet let po pádu totality,“ řekl Topolánek.

„Vzhledem k tomu, že jsem měl možnost vyslechnout všechny důkazy v kauze Savoy, i ty, které nemohou být použity jako důkazní materiál v soudním sporu proti Randákovi a Dimunovi, tak mohu potvrdit, že jejich spojení je velmi úzké. To, že šéf marketingu ČSSD známý poměrně jasnými metodami spolupracuje s člověkem, jako je Karel Randák, tak tento nepřímý důkaz mě v tuto chvíli stačí,“ uvedl předseda ODS. 

Foto: Milan Malíček, Právo

Mirek Topolánek na páteční tiskové konferenci

Topolánek se vrátil z dovolené v Itálii, na níž byl tajně fotografován ve společnosti podnikatelů, lobbyistů a svých přátel a rodiny. 

„Tato moje soukromá dovolená byla zneužita mými politickými protivníky nepodloženým, křivým a lživým nařčením a obviněním. Proti mé rodině byly použity estébácké a neoesébácké metody. Jsem permanentně sledován, natáčen a dehonestován,“ řekl Topolánek s tím, že je zásadním způsobem porušováno soukromí jeho rodiny.

Na Topolánkovo prohlášení před devátou večer reagovali na tiskové konferenci v Lidovém domě volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Proti Topolánkovým výrokům se ohradili. Podle Haška by neměl Topolánek ztrácet nervy a propadat paranoie. ČSSD tvrdí, že s Randákovou akcí nemá strana nic společného, za vším prý jsou média.  

Topolánek ukazoval účty

Topolánek také uvedl několik, podle jeho slov „nadbytečných“ informací. Specifikoval, že pobýval v pronajatém domě, za který zaplatil již v červnu, a to 3300 eur (zhruba 85 tisíc Kč). Všechny osoby, jež se v domě pohybovaly, byly prý příbuzní či přátelé Topolánka či jeho přítele Marka Dalíka. „Žádná z těchto osob není politicky činná, ani veřejně známá a není ani v přímém, natož nepřímém střetu zájmů s mojí politickou činností,“ prohlásil.

Topolánek odhadl, že za pronájem lodi on sám a jeho rodina nezaplatí víc, než třicet tisíc korun.

Fakt, že se na ostrově objevil například šéf ČEZu Martin Roman, lobbista Vladimír Johanes, exministr dopravy Aleš Řebíček (ODS) či exministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) označil za náhodu. Ve Špindlerově mlýně se prý také každý víkend sjíždí řada politicky aktivních osob.

"Simonu Krainovou jsem bohužel nepotkal"

„Nepotkal jsem ani Milana Urbana, ani doktora Janstu, ani bohužel Simonu Krainovou. Toskánsko je země zaslíbená, je to nový Špindlerův mlýn. A nezapírám, že jsem se v přístavišti potkal s lidmi, s nimiž se potkávám i v Praze,“ uvedl předseda ODS.

Paroubek reagoval ještě před Topolánkovou TK

Pokud jde o Paroubka, ten rozeslal své tiskové prohlášení dokonce ještě před tím, než začala Topolánkova tisková konference. A to dvě minuty před sedmou hodinou večer, kdy šéf ODS předstoupil před novináře. Paroubek uvedl, že je „z celé kauzy s fotkami z dovolené Mirka Topolánka a jeho přátel a lobbistů na jejich vilách a jachtách znechucen“.

Paroubek se dokonce vyjádřil k estébáckým metodám, ačkoliv o nich Topolánek hovořil až o pár minut později. „Jsem odpůrcem estébáckých metod, a ačkoliv se politici ODS v čele s Ivanem Langerem a Mirkem Topolánkem těchto metod zastávali - tzv. Kubiceho zpráva, kauza Biolíh, zatčení Věry Jourové, Pět na stole v českých atd. - byly-li namířeny proti ČSSD, nejsem jako oni, a proto je odsuzuji i v tomto případě,“ uvedl Paroubek.

„Mezi estébácké metody však patřilo také obviňování bez důkazů. Proto vyzývám Mirka Topolánka jako předsedu ODS, aby předložil důkazy pro obvinění jak svá, tak Ivana Langera, která směřují vůči ČSSD. V opačném případě, aby se okamžitě omluvil,“ sdělil Paroubek.

„Toto je mé první a zároveň poslední takto detailní vyjádření k mé dovolené a necítím potřebu k tomu cokoli teď, ani v budoucnu dodávat,“ řekl na závěr Topolánek.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám