Hlavní obsah

Premiér Špidla zkolaboval kvůli Kužvartovi

Právo, Novinky, gö, alm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Vladimír Špidla v pátek ráno ve Sněmovně zkolaboval. Krátce po deváté hodině ho převezla sanitka do pražské Ústřední vojenské nemocnice. Premiér údajně zkolaboval krátce poté, co poslanec ČSSD Miloš Kužvart při jednání poslaneckého klubu strany oznámil, že se chce vzdát kandidatury na funkci evropského komisaře.

Foto: MIMo.s.
Článek

Špidla údajně chtěl na Kužvartova slova reagovat a právě v té chvíli ho postihla náhlá nevolnost. Špidla si vzal slovo a poté se sesunul ze židle na zem. Kužvart sám na přímou otázku neodpověděl a mlčky prošel do jednacího sálu Sněmovny.

Špidla se v nemocnici podrobil vyšetřením. Lékaři ho po dvou hodinách propustili domů. Dostal léky na spaní, aby vypnul a pár dnů si odpočinul. U premiéra byla v nemocnici jeho manželka Viktorie.

"Dostal kyslík, bylo provedeno vyšetření na potřebných přístrojích i laboratorní zkoušky. Vše nasvědčuje tomu, že nejde o nic dramatického," uvedla pro Právo Veverková.

O tom, že se něco mimořádného stalo, svědčil nenadálý ruch v kuloárech. Premiérova několikačlenná ochranka byla okamžitě v pohotovosti.

Místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny Michal Kraus (ČSSD) tvrdí, že sanitka přijela až dvacet minut poté, co byla indispozice ohlášena. Záchranku zavolali sami poslanci soc. dem. "Za 20 minut příjezd sanitky, to je prostě obrázek našeho zdravotnictví," řekl Právu Kraus s tím, že šlo o běžnou pražskou sanitku.

"Běžná sanitka"

To však rezolutně odmítl mluvčí pražské záchranky Marek Uhlíř. "Hlášení jsme přijali přesně v 9:07 a sanitka byla na místě v 9:12, tedy za pět minut. A můžeme to nezpochybnitelně dokázat, máme záznamy rozhovorů na tísňové lince," řekl Novinkám Uhlíř. "Pokud mají politici jiné údaje, ať to dokážou," dodal.

Uhlíř si také neodpustil okomentovat Krausovu výtku týkající se "běžné pražské sanitky". "Nevidím důvod, proč by mělo jít o nějakou jinou. Sanitka, kterou si nechal postavit prezident Gustáv Husák speciálně pro sebe, je v garáži v Holešovicích. A pro všechny Pražany bez rozdílu jezdí stejné běžné sanitky s vybavením za "pouhé" tři milióny," podotkl Uhlíř.

V Sedmičce nevystoupí

Premiér zrušil program na příští tři dny. "Bude odpočívat doma," řekl Novinkám tiskový poradce premiéra Václav Svoboda.

Podle něj se Špidla nezúčastní ani debaty v nedělní Sedmičce TV Nova, kde měl diskutovat s předsedou KSČM Miroslavem Grebeníčekem.

Špidlův program před kolapsem

Čt 9:00 - schůze Sněmovny

Čt 19:00 - mimořádná schůze poslaneckého klubu ČSSD s vedením strany o vnitrostranické komunikaci

Čt 23:00 - ples Rakušanů žijících v ČR (zde už byl premiér podle svědectví velmi unaven)

Pá ráno - schůze poslaneckého klubu ČSSD

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám