Hlavní obsah

Premiér řešil s homosexuály registrované partnerství

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) se v úterý večer sešel s představiteli Gay iniciativy v ČR. Hovořili o tom, jaké šance na přijetí má zákon o registrovaném partnerství, který nedávno vetoval prezident Václav Klaus. K přehlasování veta je teď potřeba nejméně 101 poslaneckých hlasů.

Článek

Podle předsedy iniciativy Jiřího Hromady se obě strany shodly na tom, že zákon připravovaný deset let je kvalitní a zaslouží si, aby byl přijat. Hromada také připomněl, že přijetí zákona o registrovaném partnerství má ČSSD ve svém volebním programu, čímž narazil na skutečnost, že několik sociálně-demokratických poslanců chce hlasovat proti zákonu.

Zástupci homosexuálů se rovněž premiérovi svěřili se svými obavami z následků prezidentského veta. Prezidentův krok by podle nich mohl inspirovat extrémisty a konzervativně smýšlející občany k radikálním reakcím. K debatám o registrovaném partnerství pozval představitele Gay iniciativy před časem také prezident Klaus. Homosexuálové odmítli s tím, že pozvání mělo přijít ještě před tím, než se prezident rozhodl zákon vetovat.

Podle průzkumů jsou lidé pro svazky homosexuálů

Gay iniciativa v ČR vyzvala všechny poslance, aby při rozhodování vzali v potaz průzkumy veřejného mínění. Přijetí zákona v říjnu podpořilo 62 procent lidí. Aktivisté připomínají zákonodárcům i petici na podporu normy, kterou podepsalo na 500 známých osobností. Podle Hromady by neměli zapomenout ani na to, že sněmovna i Senát normu již jednou schválily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám