Hlavní obsah

Premiér Nečas vzkázal soudcům: připravte se na snížení platů

Právo, Petr Kozelka
Brno

Šetřit se bude, a to všude, justici nikterak nevyjímaje. Takový vzkaz si museli v pátek vyslechnout předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová a šéf Nejvyššího správního soudu Josef Baxa od premiéra Petra Nečase, který zavítal do Brna s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem.

Foto: Petr Kozelka , Právo

Premiéra Petra Nečase a ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila přivítala předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová.

Článek

Podle předsedy vlády se musí soudci připravit na pětiprocentní snížení platů. Soudci přitom poslední pokusy o redukci jejich příjmů úspěšně torpédovali u Ústavního soudu.

„Vzhledem k tomu, že se objem platů ve státní správě sníží o deset procent, tak zachováme pravidlo přiměřenosti, což znamená, že všem ústavním činitelům včetně soudců bude redukován plat o pět procent. Napadnutí tohoto kroku u Ústavního soudu by byl pochopitelný krok pouze v případě, že by se snížení platů týkalo jen soudců. Ale protože se dotkne celého veřejného sektoru tak jsem přesvědčen, že to většina soudkyň a soudců pochopí,“ prohlásil Nečas při setkání s Brožovou.

„Šetřit se bude a šetřit se bude všude, bez výjimek. Je to naše společná základní odpovědnost. Následky, které by se projevily například snížením ratingu, pokud bychom nepůsobili rozpočtově důvěryhodně, by byly pro resort justice těžší než to, když budeme šetřit teď,“ pronesl rezolutně Nečas. Nejvyšší soud tak bude muset zřejmě zapomenout na nové rozšířené prostory, po kterých Brožová už několik let volá.

Veseckou nenavštívili

Ministr Pospíšil v Brně nezavítal na Nejvyšší státní zastupitelství, jehož šéfka Renáta Vesecká má své dny v čele této instituce zřejmě sečtené.

„Já jako ministr nejvyšší státní zástupkyni odvolat nemohu, ale budeme se o tom bavit s panem premiérem i na vládě,“ potvrdil Pospíšil.

Elektronické náramky v nedohlednu

Na pár let má odzvoněno zřejmě i halasně prezentovaná novinka v české justici - elektronické náramky.

„Výběrové řízení na náramky je v této chvíli pozastaveno, šetří jej správní úřad a je možné, že tento tendr nakonec zrušíme. To ale jen v případě, že to nepoškodí Českou republiku tím, že by byla kvůli tomu vystavena nějaké arbitráži. Já jsem dál podporovatelem alternativního trestu domácího vězení, ale je otázkou, zda elektronickou kontrolu nelze o pár let odložit, protože české soudy zatím tento trest nevyužívají. Těch několik desítek odsouzených, které v tuto chvíli máme, lze kontrolovat skrze pracovníky mediační a probační služby,“ dodal Pospíšil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám