Hlavní obsah

Premiér Fiala v úterý vyrazí na první zahraniční cestu, tradičně na Slovensko

Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý vyrazí na první zahraniční cestu ve funkci na Slovensko, které je tradičně prvním místem, kam čeští ministerští předsedové míří po svém jmenování.

Foto: ČTK

Premiér Petr Fiala

Článek

Čeká jej setkání s protějškem Eduardem Hegerem, přijme jej také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová a předseda Národní rady Boris Kollár.

Na Slovensko vedla také první oficiální cesta předsedy předchozí vlády Andreje Babiše (ANO), ten se ale ještě předtím na konci roku 2017 zúčastnil summitu lídrů Evropské unie v Bruselu, a to den po jmenování.

Do Bratislavy s Babišem v lednu 2018 vyrazily též tehdejší ministryně financí Alena Schillerová a obrany Karla Šlechtová. Fiala letí na Slovensko bez dalších zástupců vlády Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN).

Fiala: Se Zemanem se budeme scházet každý měsíc, Nekula bude jmenován v pondělí

Domácí

Stejně jako Babiš, také Fiala při své první cestě na Slovensko položí věnce k soše prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka i k památníku spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika.

Se svým protějškem Hegerem bude Fiala jednat o bilaterální spolupráci i regionálních a evropských otázkách.

Tématy budou situace na východní hranici Evropské unie, rozšíření bloku o země západního Balkánu či Zelená dohoda pro Evropu (tzv. Green Deal).

Hovořit budou premiéři též o předsednictví České republiky v Radě EU, které nastane v druhé polovině příštího roku, a o slovenském předsednictví ve Visegrádské skupině (V4), kterou tvoří kromě těchto zemí též Polsko a Maďarsko.

Fiala: Jestli měl Zeman s Green Dealem problém, měl to říct Babišovi

Domácí

Poslední jmenovaný stát je aktuálně v čele V4 do července, poté skupinu povede rok Slovensko.

Slovenského premiéra Hegera budou na schůzce s Fialou zajímat hlavně priority nové české vlády v domácí i evropské agendě, včetně příprav na české předsednictví v EU, uvedla na dotaz ČTK Hegerova mluvčí Ľubica Janíková.

Tématem rozhovoru předsedů vlád obou zemí bude podle ní rovněž spolupráce nejen na úrovni V4, ale také v takzvaném slavkovském formátu mezi Českem, Slovenskem a Rakouskem.

Heger podle své mluvčí na schůzce ocení, že první zahraniční cesta českého premiéra podle tradice vede na Slovensko. Bratislava to považuje za důkaz toho, že vzájemné vztahy Česka a Slovenska jsou na vysoké úrovni.

Fiala vysvětloval zmatky na ministerstvu zdravotnictví lidmi z Babišovy éry

Domácí

„Tuto výjimečnost vztahů budeme naplňovat prostřednictvím kontaktů nejen na úrovni premiérů, ale i všech ministrů, a předseda vlády věří, že budeme mít společný postup i v evropských tématech,” uvedla Janíková.

Krátce po jmenování Fialovy vlády do Bratislavy už zamířil i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Po schůzce se svým slovenským protějškem Ivanem Korčokem se vyslovil například pro udržení jednoty členských států EU a NATO vůči Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám