Hlavní obsah

Překonala všechny muže. Mattoni Grand Drink vyhrála blonďatá barmanka z Finska

Novinky, Saša Šeflová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jednadvacet barmanů z celého světa bojovalo o vítězství v soutěži o nejlepší nealkoholický koktejl Mattoni Grand Drink. V převážně pánské konkurenci zvítězila blonďatá reprezentantka z Finska Alina Laaksonen, pro kterou bylo vítězství nejkrásnějším dárkem k 31. narozeninám, které v Praze v pátek oslavila. Na druhém místě skončil Čech Jan Lukas.

Soutěž Mattoni Grand Drink vyhrála barmanka z FinskaVideo: Novinky

 
Článek

Tento rok se Mattoni Grand Drink zúčastnilo 21 soutěžících z 20 zemí, přičemž vzdálenost od České republiky nehrála roli – přijeli barmani dokonce z Austrálie, Koreje, Uruguaye či Arménie.

V pátečním klání míchali jednotliví soutěžící své koktejly před odbornou porotou, která posuzovala prezentaci přípravy, provedení, inovativnost, chuť a vlastnosti drinku dle zadaných kritérií.

Barmani mají ve svých originálních receptech zcela volné ruce, co se týče chutí a inovací, nezastupitelnou ingrediencí koktejlů ovšem musí být minerální voda Mattoni a drinky musí splňovat kritéria dané podstatou soutěže. Ze všech soutěžících porota vybrala pět finalistů postupujících do sobotní show.

Chtěla být právničkou

Vítězka Alina Laaksonen chtěla být původně právničkou, ale nakonec začala pracovat jako číšnice. Po dvou letech se etablovala na barmanku. „Dohromady to bylo deset let a pak jsem si v rámci Finské barmanské asociace udělala certifikát a stala jsem se profesionální barmankou,” prozradila Alina, jejímž nejoblíbenější drinkem je prý gin sour.

Ve Finsku není stejně jako u nás barmanství doménou žen, ale spíš mužů. „Už se to ale vyrovnává. Počet žen barmanek stoupá,” ujistila Alina, která se v baru poznala i se svým manželem, s nímž už žije desátým rokem.

„Pracoval jako ochranka ve stejném baru,” vysvětlila Alina, která před odjezdem na mezinárodní finále musela strčit do kapsy i všechny svoje finské kolegy, aby mohla postoupit a z Prahy si odvézt vítězný pohár.

„Byl to jednoznačně můj nejlepší narozeninový dárek,” uzavřela barmanka, která v české metropoli oslavila své 31. narozeniny.

Recept na vítězný koktejl Aliny Laaksonen Royal Ruby
Ingredience:
• 10 cl Mattoni Grand perlivá
• 25 g čerstvé maliny
• 3 cl ananasový džus
• 1,5 cl rebarborový sirup
• 6 ks listů máty
• ¼ bs prášku s příchutí koláče
Ozdoba: jedlé květy, limetka, máta
Postup přípravy:
Do sklenice nasypeme led, abychom ji vychladili. Do míchací sklenice nasypeme maliny a mátu a rozdrtíme. Přidáme ananasový džus, led a přilijeme Mattoni perlivou a pečlivě promícháme barovou lžící. Ze sklenice vysypeme led a nalijeme do ní přes sítko směs z míchací sklenice. Přidáme rebarborový sirup a prášek s příchutí koláče a ozdobíme.

Reklama

Výběr článků

Načítám