Hlavní obsah

Přehledně: Německo na hranici zpřísnilo. Jaká jsou pravidla pro vstup

Aktualizováno

Německo od neděle oficiálně obnovilo stálé hraniční kontroly na pomezí s Českem. Důvodem je špatná epidemická situace v České republice, kterou Německo nově považuje za oblast s vysokým výskytem koronavirových mutací. Zpřísněné epidemické hodnocení Česka ještě více komplikuje cestování mezi oběma zeměmi, omezen je i průjezd Německem. Novinky přinášejí přehled toho, co platí.

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Německý pohraničník na hranici s Českem

Článek
  • Dopravní společnosti nesmějí od neděle přepravovat do Německa cestující z České republiky. Výjimku mají němečtí občané nebo ti lidé, kteří v Německu žijí. Omezení se týká nejen komerční dopravy, ale i té individuální.
  • Nezbytný je ke vstupu do Německa test, který musejí předložit i pracovníci nákladní dopravy či tranzitující osoby.

Německo zpřísňuje. Čechy na dovolenou nenechá projet

Zahraniční
  • Za důvod k tranzitu Německo uznává jen dopravu zboží či humanitární cesty, průjezd například do Itálie kvůli dovolené možný nebude.
  • Z českých pendlerů, kteří v Německu pracují, mohou i nadále dojíždět jen zdravotníci a v případě Saska i pracovníci v zemědělství. Test na koronavirus se ale od nich vyžaduje každý den. Sasko pendlery z ostatních odvětví vyzvalo, aby se v Německu ubytovali. Přispívat jim bude částkou 40 eur (1030 Kč) na noc.
  • Bavorsko povolí vstup bez karantény pendlerům, kteří do úterý získají od zaměstnavatele a místních úřadů potvrzení, že jsou nezbytní.

Jste nebezpeční, vzkázalo Německo a obnoví hraniční kontroly

Koronavirus
  • Řidiči kamionů a pendleři, kteří mají výjimku, jsou osvobozeni od karantény, kterou všichni ostatní po příjezdu do Německa musejí nastoupit.
  • V Sasku, kde karanténa trvá 14 dní, není možné izolaci předčasně ukončit, což jiné země po pěti dnech umožňují.
  • Kvůli restrikcím byla utlumena vlaková doprava mezi oběma zeměmi. Přestaly jezdit mezinárodní i regionální vlaky.

Dráhy ruší veškeré spoje mezi Českem a Německem

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám