Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření navrhla vláda opozici, aby kývla na nouzový stav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Redakci Novinek se podařilo získat materiál, který vláda ve středu předložila opozičním lídrům v rámci jednání o podpoře nouzového stavu. Je mezi nimi například povinné testování ve firmách, uzavření většiny mateřských škol, omezení prodeje i pohybu mezi kraji. O jejich konečné podobě by se však mohlo rozhodnout až po pátečním hlasování o nouzovém stavu, jelikož se na něj některá opatření vážou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlevo ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO).

Článek

Vláda přišla na jednání s opozicí s návrhem těchto opatření:

1) Povinné nošení FFP2 respirátorů nebo zdravotnické obličejové masky nebo obdobného prostředku na veřejnosti i v zaměstnání (výjimky pro některé provozy – rizikové práce, děti do 15 let, které však budou mít roušku, mimo vnitřní prostory staveb, mimo intravilán obce); pouze FFP2 respirátory zejm. v prodejnách, veřejné dopravě, zdravotnických zařízeních, pobytových sociálních službách.

2) Povinné testování antigenními testy (včetně možnosti samotestování) pro zaměstnance ve firmách.

3) Důrazné doporučení, aby všichni zaměstnanci, u kterých to z provozních důvodů je možné, pracovali na dálku (home office).

4) Uzavření všech škol a mateřských škol; bude zachována existence určených škol a mateřských škol pro nezbytná povolání, jako jsou zaměstnanci složek integrovaného záchranného systému, poskytovatelů zdravotních služeb, orgánů ochrany veřejného zdraví apod.

5) Omezení prodeje jen na nezbytně nutné zboží; navrhuje ponechat výjimky týkající se jen:

  • prodejen potravin,
  • prodejen pohonných hmot a dalších potřeb pro provoz motorových vozidel,
  • prodejen paliv,
  • prodejen hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, lékáren, výdejen a prodejen zdravotnických prostředků,
  • prodejen malých domácích zvířat,
  • prodejen krmiva a dalších potřeb pro zvířata,
  • prodejen brýlí, kontaktních čoček a souvisejícího zboží,
  • prodejen novin a časopisů,
  • prodejen tabákových výrobků, 
  • prádelen a čistíren,
  • provozoven servisu a oprav silničních vozidel,
  • prodejen náhradních dílů k dopravním prostředkům a výrobním technologiím,
  • provozoven umožňujících vyzvednutí zboží a zásilek zakoupených distančním způsobem,
  • pokladen prodeje jízdenek,
  • provozoven servisu výpočetní a telekomunikační techniky, audio- a videopřijímačů, spotřební elektroniky, přístrojů a dalších výrobků pro domácnosti,
  • zámečnictví a provozoven servisu dalších výrobků pro domácnost,
  • provozoven oprav, údržby a instalací strojů a zařízení pro domácnost,
  • provozoven pohřební služby, provádění balzamací a konzervací, zpopelňování lidských pozůstatků nebo lidských ostatků, včetně ukládání lidských ostatků do uren,
  • prodejen domácích potřeb a železářství, přičemž za domácí potřeby se nepovažují nábytek, koberce a jiné podlahové krytiny,
  • prodejen dětského oblečení a dětské obuvi,
  • vozidel taxislužby nebo jiné individuální smluvní přepravy osob,
  • provozoven, v nichž jsou realizována psychodiagnostická vyšetření, která jsou nedílnou součástí výběrových řízení a následně nezbytnou podmínkou stanovenou právními předpisy pro výkon určité činnosti.

6) Nadále zákaz poskytování služeb v provozovnách a omezená možnost ubytování.

7) Pokračování zákazu nočního vycházení mezi 21:00 hod. a 5:00 hod. s omezenými výjimkami.

8) Uložit povinnost pohybovat se pouze v kraji, kde má osoba bydliště, s výjimkami např. cesty do zaměstnání a k výkonu podnikatelské činnosti, cesty do zdravotnického zařízení.

9) Nutné vymáhání opatření policií.

Strážníci se ptají, jak mají poznat správné roušky

Domácí

Vláda zároveň slíbila do čtvrtka předložit i podrobné odůvodnění jednotlivých opatření. Doposud mezi důvody uvedla pouze zhoršující se epidemiologickou situaci.

Vláda prozatím zdůvodňovala zpřísnění následovně:

1) Kontinuální růst počtu případů covidu-19, současné denní hodnoty jsou v mezitýdenním srovnání o 25 % vyšší – aktuální sedmidenní klouzavý průměr (10 258) je nejvyšší od 13. ledna 2021.

2) Více než 30% nárůst v mezitýdenním srovnání v hlavním městě Praha, Středočeském kraji, Plzeňském kraji, Ústeckém a Zlínském kraji.

3) Sedmidenní incidence (počet případů na 100 tisíc obyvatel za 7 dní) – aktuální hodnota 671,4 je nejvyšší od 13. ledna 2021.

4) V 52 okresech ze 77 je sedmidenní incidence vyšší než 500 případů na 100 tisíc obyvatel, v 17 okresech je pak sedmidenní incidence vyšší než 1000 případů na 100 tisíc obyvatel.

5) Nárůst počtu případů ve věkové kategorii 65+, aktuálně hlášeno přes 1400 případů u této skupiny v průměru denně (průměr hodnot posledních 7 dnů) – téměř 200 případů denně v průměru ve Středočeském kraji.

6) Situace v oblasti nemocniční péče je i nadále vysoce nepříznivá vzhledem nejen k narůstajícímu počtu celkových hospitalizací, ale zejména k počtu pacientů v těžkém stavu vyžadujících vysoce intenzivní péči. Aktuálně je hospitalizováno více než 6800 pacientů, 1300 pacientů na jednotkách intenzivní péče. Vysoké počty na JIP ve většině krajů, aktuální kapacity se blíží své hranici, jsou nutné mezikrajské transporty pacientů.

Filipíny vymění sestry za vakcíny

Zahraniční

I přesto, že vláda původně avizovala, že nouzový stav skončí se schválením pandemického zákona, na kterém se shodly strany napříč dolní komorou a jehož finální podobu by měli schválit zákonodárci v pátek, kabinet se opět pokusí o jeho prodloužení.

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) kabinet požádá Sněmovnu, aby nouzový stav neskončil sobotou, ale až na konci března.

Podle vlády nelze bez nouzového stavu zejména následující:

– nařídit zákaz nočního vycházení

– nařídit zákaz nočního vycházení – omezit pohyb na stanovenou vzdálenost od bydliště

– nařídit zákaz nočního vycházení – omezit pohyb na stanovenou vzdálenost od bydliště – omezovat shlukování lidí na veřejnosti

– nařídit zákaz nočního vycházení – omezit pohyb na stanovenou vzdálenost od bydliště – omezovat shlukování lidí na veřejnosti – nařídit pracovní povinnost potřebným zaměstnancům – výpomoc v přetížených nemocnicích

– určení škol pro nezbytná povolání, jako jsou zaměstnanci složek integrovaného záchranného systému, poskytovatelů zdravotních služeb, orgánů ochrany veřejného zdraví apod.

Vláda omezí cestování do ciziny, další zpřísnění projedná dnes

Domácí

Vláda bude tedy i ve čtvrtek pokračovat v jednáních o zpřísnění. Na rozsahu opatření se ministři shodli ve středu, po dalším jednání s opozicí se mají rozhodnout, zda o finální podobě rozhodnou až po pátečním hlasování o prodloužení stavu nouze.

V kuloárech se mluví o tom, že by vládě potřebné hlasy mohli dodat opět komunisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám