Hlavní obsah

Preference: ODS si drží odstup od komunistů

PRAHA

Další letošní průzkum volebních preferencí jednotlivých politických stran potvrdil náskok ODS. Tu by v prosinci volilo 32,5 procenta respondentů. Na druhém místě se zřejmě definitivně usadili komunisté (14,5 %), které by podle průzkumu agentury CVVM volilo o 3 procenta víc lidí než sociální demokraty (11,5 %).

Foto: archiv FHS UTB ve Zlíně

Studentky na praxi ve zlínské nemocnici.

Článek

Průzkum se uskutečnil na přelomu listopadu a prosince a odpovídalo v něm 970 respondentů s volebním právem. Na dalších místech se umístili tradičně lidovci s devíti procenty, Strana zelených se třemi procenty a nezávislí, kterým by dalo hlas 2,5 procenta lidí.

Do zapomnění zřejmě míří nejmenší strana vládní koalice, US-DEU. Tu by ve volbách podpořilo 1,5 voličů, stejně jako v květnu. Na podzim to bylo ještě méně, strana zaznamenala v průzkumu CVVM v červnu a říjnu pouze půl procenta preferencí.

Ještě menší zájem voličů vykázal poslední letošní průzkum CVVM o další politické strany a uskupení: Sdružení nezávislých kandidátů, Evropští demokraté a Nezávislí by dostali shodně pouhé půl procento hlasů.

Pokud by se volby konaly v prosinci, určitě by šlo volit pouze 27 procent lidí, spíše ano 33 procent. Rozhodnuto nejít k volbám je 17 procent lidí, spíše by nešlo volit 16 procent. Nerozhodnutých voličů je sedm procent.

Volební preference v prosinci podle CVVM:
ODS32,5
KSČM14,5
ČSSD11,5
KDU-ČSL9
Strana zelených3
"nezávislí"2,5
US-DEU1,5
SNK0,5
Evropští demokraté0,5
NEZÁVISLÍ0,5
jiné strany1

Reklama

Výběr článků

Načítám