Hlavní obsah

Předseda zelených poslanců Rabas se popral na tiskové konferenci

Právo, Novinky, ČTK, ton, jov, trj
CHOMUTOV
Aktualizováno

Předseda poslanců SZ Přemysl Rabas se v pátek v Chomutově zapletl do potyčky s předsedou nového chomutovského občanského sdružení Alternativa 4E Jaroslavem Říhou. Toho chtěla udeřit Rabasova přítelkyně Iveta Houfová za vulgarity, které o ní šíří ve své tiskovině. Říha ji chytl za ruce, načež po něm Rabas skočil a smýkal jím po místnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přemysl Rabas (SZ)

Článek

"Zkrátka jsem se neudržela a měla jsem intenzivní potřebu tomu lháři a špinavci vrazit facku. Jen mě mrzí, že to viděl Přemek (Rabas) a roztrhával nás od sebe právě on," vysvětlila Houfová incident novinářům.

Rabas, který neviděl začátek roztržky, považoval Říhův pohyb za útok na svou partnerku. Po předsedovi Alternativy 4E skočil a smýkal s ním po místnosti až k jejímu rohu.

Říha se rozhodl podat na Rabase a jeho přítelkyni trestní oznámení.

Říha roztržku okomentoval slovy: "Kde docházejí argumenty, nastupuje hrubá síla." Při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Roztrhnul jsem je od sebe a odhodil ho stranou, říká Rabas

Rabas Novinkám řekl, že k potyčce došlo po skončení tiskové konference. Potvrdil slova své přítelkyně Houfové, že neviděl začátek roztržky.

"Úplně nevím, k čemu tam došlo. Hovořil jsem s redaktorkou rozhlasu a když jsem se otočil, viděl jsem, jak se Říha drží s mojí přítelkyní, která je těhotná. Roztrhnul jsem je od sebe a odhodil jsem ho stranou,“ popsal předseda zelených poslanců incident.

"Incident, ke kterému došlo, je samozřejmě nemilý, ale mám pochopení pro to, že se zastal své ženy, jak jsem tomu rozuměla," reagovala na Rabasův incident poslankyně a místopředsedkyně zelených Kateřina Jacques.

Občanské sdružení Alternativa 4E v Chomutově tvoří asi 15 lidí, kteří jsou nespokojeni se stiuací ve městě. Do předsedy poslaneckého klubu SZ a bývalého ředitele místního zooparku Přemysla Rabase opřelo v lokálním periodiku.

V prvním čísle svého časopisu se autoři zaměřili právě na Rabase a jeho údajný podíl na špatném hospodaření chomutovského Podkrušnohorského zooparku v době, kdy byl jeho ředitelem. V komiksu na zadní straně je pak Rabas vyobrazen mimo jiné i při souloži právě s Houfovou, která byla zaměstnankyní zooparku. Rabas není rozvedený, ale s manželkou se rozešel. S Houfovou má syna.

Alernativa 4E chce kandidovat v komunálních volbách v roce 2010. V názvu sdružení se podle Říhy snoubí snaha o rozumnou ekologii postavenou na ekonomické efektivitě.

Sdružení je napojeno na ODS, tvrdí Rabas

Rabas už dříve obvinil sdružení, že je napojeno na ODS. Novináře upozornil, že telefonní číslo, z něhož byl požádán redaktorem časopisu Alternativa 4E o odpovědi na dotazy týkající se veřejnoprávní kontroly v zooparku, patří Petru Benešovi, mediálnímu poradci pražského radního Milan Richtera (ODS). Říha vazby sdružení na ODS, případně další politické strany či seskupení odmítl.

Říha byl zakládajícím členem Strany zelených, potom přestoupil do ČSSD, za kterou byl krátce i místostarostou Chomutova. Od roku 2003 není členem žádné politické strany.

V Chomutově vládne ODS spolu s ČSSD. Bývalý dlouholetý ředitel zooparku Rabas byl radními v dubnu odvolán, důvodem byly údajně hrubé chyby v hospodaření organizace a špatná komunikace s vedením města. S tím však Rabas nesouhlasí. Rozhodnutí radních vyvolalo protesty z řad zaměstnanců zooparku, obyvatel města i vedení zoologických zahrad.

Po komunálních volbách před dvěma lety vytvořily v Chomutově vládnoucí koalici ODS, ČSSD a Strana zelených. Po Rabasově odvolání však zelení z koalice vystoupili a přešli do opozice. ODS s ČSSD mají i tak v zastupitelstvu pohodlnou většinu 25 z celkem pětatřiceti křesel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám