Hlavní obsah

Vystrčil by chtěl mít volební zákon opravený do konce května

• Aktualizováno
Novinky, jas

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ve středu vyzval k rychlé shodě na změně volebního zákona, který by podle něj měl být opraven nejpozději do konce května. Reagoval tak na rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) o zrušení některých částí volebního zákona. ÚS vyhověl návrhu skupiny senátorů, kteří poukazovali na nerovnost volebního systému.

Briefing Miloše Vystrčila ke zrušení části volebního zákonaVideo: ČTK

 
Článek

Šéf Senátu uvedl, že hodlá svolat schůzku šéfů senátorských a poslaneckých klubů. Z jejich dohody by měl vzejít výsledný návrh. Nový návrh by měl podle něj být přijat ideálně do konce května.

Místopředseda Senátu Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN) coby jeden ze signatářů stížnosti verdikt uvítal. Na rozdíl od některých kritiků uvedl, že chápe, proč ÚS s verdiktem vyčkával a dával politikům čas k řešení.

Vystrčil již dříve avizoval, že rozhodnutí je „akutní výzvou” pro obě komory parlamentu, které by měly na úpravě volebního zákona spolupracovat.

Alternativní znění normy hodlá připravit ministerstvo vnitra. Šéf resortu Jan Hamáček (ČSSD) již avizoval, že svolá jednání zástupců parlamentních stran.

ÚS zrušil vyšší kvorum pro koalice i přepočet hlasů zvýhodňující velké strany oproti malým.

Zatímco část politické scény rozhodnutí přivítala, někteří poukazují na ne zcela vhodné načasování rozhodnutí v okamžiku, kdy již došlo k vyhlášení termínu voleb, i možné krizové scénáře, před nimiž varoval prezident Miloš Zeman. Dřívější termín by podle svého vyjádření uvítal i Vystrčil.

Ústavní soud zrušil část volebního zákona, ulevil koalicím a zrušil bonus pro vítěze

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám