Hlavní obsah

Předseda lidovců Výborný po náhlém úmrtí manželky rezignoval

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda lidovců Marek Výborný končí z osobních důvodů v čele strany. V září mu náhle zemřela manželka na srdeční selhání. Výborný má tři děti, navíc je poslancem a v březnu byl zvolen právě i předsedou strany. Situací ve vedení strany se v úterý zabýval celostátní výbor KDU-ČSL.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marek Výborný oznámil, že odstupuje z funkce předsedy KDU-ČSL

Článek

„Rodič je víc než politik a já s plnou vážností a po projednání s výborem a předsednictvem jsem se rozhodl rezignovat na post předsedy KDU-ČSL, a to k termínu mimořádného sjezdu, který by se měl uskutečnit v sobotu 25. ledna 2020,” řekl v úterý odpoledne na tiskové konferenci končící předseda.

Výborný má dvě dcery ve věku 12 a 15 let a devítiletého syna.

Poslancem zatím Výborný zůstává. „V tuto chvíli jsem připraven si ponechat mandát poslance. Samozřejmě nezastírám to, že i toto je práce na plný úvazek, ale udělám maximum pro to, abych to mohl skloubit s péčí o rodinu,” dodal Výborný.

Předsedovi lidovců Výbornému zemřela manželka

Domácí

Marek Výborný se šéfem strany stal letos v březnu, když nahradil Pavla Bělobrádka. Tehdy získal podporu dvou třetin delegátů.

Rozhodnutí končícího předsedy vzal na vědomí i celostátní výbor. „Respektuje rozhodnutí Marka Výborného rezignovat na post předsedy a oceňuje jeho ochotu dovést stranu k předčasnému sjezdu,“ píše se v usnesení celostátního výboru, které na tiskové konferenci přečetla první místopředsedkyně strany Šárka Jelínková.

Lidovce povede Marek Výborný

Domácí

Ta zároveň čelila i dotazům, zda se bude 25. ledna ucházet o post šéfky strany. „Je předčasné se k tomuto nějak vyjadřovat. Budeme o tom všichni uvažovat,” uvedla Jelínková.

Jména budoucích nástupců má v hlavě i Výborný, ale zatím nechtěl nikoho jmenovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám