Hlavní obsah

Předseda ČSSD Vladimír Špidla: Zeman škodí soc. demokracii

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla je přesvědčen, že kandidát soc. dem na úřad prezidenta Jan Sokol, který získal podporu lidovců a unionistů, bude s největší pravděpodobností zvolen. V rozhovoru se rovněž pozastavuje nad výroky Miloše Zemana.

Foto: Vladimír Lachout

Na Karlštejně vystoupí i legendární písničkář Jaroslav Hutka.

Článek

Řadu poslanců, ale také členů ČSSD rozladil výrok Jana Sokola, že při středeční schůzce vašich zákonodárců s ním se probíraly pseudoproblémy. Stavíte se k tomuto Sokolovu výroku jako k nedorozumění, jako k nešťastnému vyjádření, anebo to pro vás nemá žádný význam?

Je to nedorozumění. Já mám zase informaci, že pro Českou televizi zazněl jeho výrok, že nejzávažnější otázky padly u nás, takže je to zřejmě nedorozumění a neobratná formulace.

Nebudete chtít od Jana Sokola žádné vysvětlení?

V tento okamžik to nepovažuji za podstatné. Je to skutečně nedorozumění.

Miloš Zeman prohlásil, že za tohoto vedení strany do přímé volby prezidenta nepůjde. Jak ten výrok hodnotíte obecně, a vztahujete ho také na sebe jako na důležitou součást vedení strany?

Jistěže, jsem členem vedení strany, a nemůže tomu být jinak. Pokud ten výrok je autentický.

Byl sdělen minimálně dvěma médiím.

... pak ho samozřejmě musím vztáhnout na sebe.

Co pro vás znamená?

Pro mě je překvapivé, že Miloš Zeman, který tolikrát řekl, že do přímé volby nepůjde, najednou otevírá nějakou možnost k přímé volbě. Jinak platí, co jsem už řekl: pokud je ten výrok autentický, a asi ano, pak škodí sociální demokracii.

V médiích se uváděla vaše nepotvrzená reakce na tento výrok, že Zeman ukázal, že není velký muž. Je to tak?

Nepronesl jsem takovýto výrok v žádné oficiální souvislosti. Musím říct, že považuji za základní, že ta věc škodí soc. dem., a o tom není žádných pochyb. Pro nás je důležité hledat k sobě cestu, a nikoli se rozdělovat.

Bude Jan Sokol zvolen prezidentem?

Myslím si, že ano. Pravděpodobnost, že bude zvolen, je velmi vysoká.

Myslíte, že budete vy znovu zvolen předsedou ČSSD na březnovém sjezdu?

Budu hájit svou soc. dem. politickou koncepci a ponechám sjezdu, aby rozhodl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám