Hlavní obsah

Předčasné komunální volby v Pramenech vyhrálo současné vedení obce

Prameny

Předčasné komunální volby v Pramenech na Chebsku vyhrálo sdružení Společné Prameny v čele se současnou starostkou Michalou Málkovou. Od voličů obdrželo 65,05 procenta hlasů a v pětičlenném zastupitelstvu tak získalo čtyři mandáty. Jeden mandát získalo opoziční sdružení Svobodné Prameny v čele s Alešem Dittertem (STAN). Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Nové zastupitelstvo povede obec do podzimu, kdy budou lidé volit v řádných komunálních volbách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Svobodné Prameny získaly 13,78 procenta hlasů. Kromě dvou uskupení, která v Pramenech poslední roky působila, mohli lidé vybírat ještě z dalších dvou kandidátek. Nováčci však ve volbách neuspěli. Žádné zastoupení nebudou mít v zastupitelstvu Piráti s necelými 11 procenty hlasů, ani zástupci sdružení Prameny šťastné a veselé, kteří získali 10,2 procenta hlasů.

O volby byl v obci zájem, volební účast byla za poslední roky nejvyšší. Svůj hlas odevzdalo 80 z 92 oprávněných voličů, což je téměř 87 procent. V obci s dluhy asi 60 miliónů korun se zastupitelstvo rozpadlo loni v červnu kvůli sporům ohledně plánované spolupráce s ruským investorem. Předčasné volby se v Pramenech v tomto volebním období konaly už podruhé, poprvé se zastupitelstvo rozpadlo v roce 2015. Mezi lety 2010 a 2012 byla obec úplně bez zastupitelstva, o její vedení nikdo neměl zájem. Od roku 2012 je v čele obce Michala Málková.

Prameny, kde žije 111 lidí, se stále potýkají s velkým zadlužením. Dostaly se do problémů, když před lety chtěly vybudovat stáčírnu minerálních vod. Investovaly do průzkumných a přípravných prací, ale z projektu nakonec sešlo a dluhy s úroky postupně narostly téměř na 120 miliónů korun. Obec přišla o většinu majetku, peníze jí nezbývaly ani na nákup popelnic nebo veřejné osvětlení. Za poslední léta se podařilo snížit dluh na polovinu, ročně Prameny hospodaří s příjmem kolem 1,5 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám