Hlavní obsah

Před izraelskou ambasádou v Praze protestovali příznivci Palestiny i Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před izraelskou ambasádou v Praze se na protestním shromáždění sešly desítky lidí s palestinskými vlajkami. V jejich těsné blízkosti se shromáždili příznivci Izraele. Obě skupiny stály jen několik metrů od sebe. Nejprve je oddělovaly dvě řady pořádkových policistů, později na místo dorazili i policejní těžkooděnci. Konflikty mezi oběma tábory zůstaly ve slovní rovině, podporovatelé Izraele nakonec po hodině a půl odešli.

Demonstrace před Izraelskou ambasádou v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Protestní shromáždění svolalo sdružení Přátelé Palestiny a Mezinárodní hnutí solidarity. Organizátoři akce v pozvánce uvedli, že protest se týká vyhánění Palestinců z jejich domovů v Jeruzalémě, útoku izraelské armády na mešitu Al-Aksá a izraelského bombardování civilních cílů v blokádou sevřeném Pásmu Gazy.

Demonstranti za Palestinu - převážně mladí lidé - si na travnaté prostranství naproti ambasádě přinesli kromě palestinských vlajek a vlaječek, svíček nebo fotografií i velký transparent s anglickým nápisem „Zastavte zabíjení v Palestině, ukončete okupaci”, který nejprve rozvinuli směrem k projíždějícím řidičům a později se s ním obrátili ke skupině lidí s izraelskými vlajkami.

Nad Hradem vlaje izraelská vlajka. Kulhánek odsoudil „barbarský útok”

Domácí

Protest byl zpočátku poklidný, doprovázela jej hudba. Po projevech organizátorů akce, na které příznivci Izraele nejdříve odpovídali zpěvem, ale atmosféra zhoustla. „Sešli jsme se, abychom odsoudili etnické čištění Palestiny,” uvedl jeden z řečníků. Následovalo skandování hesla „Free Palestine” nebo „Free Jerusalem” (Osvoboďte Palestinu, Osvoboďte Jeruzalém). Členové izraelské skupiny reagovali na některé výroky výkřiky či smíchem. Členy obou táborů neodradil od setrvání na místě ani prudký déšť.

Policie obě skupiny opakovaně vyzývala k dodržování povinnosti nosit respirátory. Minimálně jednoho podporovatele Palestiny legitimovala a dalšího účastníka protestu hned v úvodu akce zajistila. Zasahovat proti demonstrantům ale nemusela.

Erdogan: OSN musí jednat, aby se zastavily izraelské útoky na Gazu

Blízký a Střední východ

Izrael vede proti palestinskému radikálnímu hnutí Hamás v Pásmu Gazy už pátý den vojenskou operaci nazvanou Obránci zdí. V noci na dnešek podnikly izraelské letouny a pozemní vojsko doposud nejsilnější útoky. Pozemní invazi do palestinské enklávy však Izrael nezahájil. Také poslední noc létaly rakety z Pásma Gazy na izraelské území a v izraelských městech pokračovaly střety mezi Araby a Židy, které jsou nyní nejvyhrocenější od roku 2014.

Boje vypukly po několikadenních střetech mezi izraelskou policií a Palestinci v Jeruzalémě. Napětí eskalovalo o ramadánu, když Izrael omezil Palestincům shromažďování na místě, kde se Arabové většinou scházejí k večerní modlitbě, což mnoho Palestinců považuje za ponižující. Na tento měsíc také byly plánovány dlouho očekávané palestinské parlamentní volby, které ale palestinský prezident Mahmúd Abbás odložil i proto, že nebylo jisté, zda Izrael umožní hlasovat ve východním Jeruzalémě.

Reklama

Výběr článků

Načítám