Hlavní obsah

Před hlavní nádraží v Praze dali pisoáry, aby lidé nemočili na stromy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Vrchlického sadech u pražského hlavního nádraží stojí nově mobilní pisoáry. Nechala je tam dát radnice Prahy 1, která si od toho slibuje, že lidé nebudou močit na zeleň a ubude zápachu.

Pisoáry u hlavního nádraží v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Jde o zkušební provoz, pisoáry zůstanou v parku do konce května, kdy radnice vyhodnotí, zda měly kýžený efekt. Pokud ano, umístí tam natrvalo esteticky vhodnější zařízení. Uvedla to mluvčí Prahy 1 Kateřina Písačková.

„Jsme si vědomi toho, že současné řešení není příliš reprezentativní. Poptávka po toaletách tu ale rozhodně je a již se potvrdila. Denně tu projde na 70 tisíc lidí, mnoho mužů pak močí nepokrytě, například u stromů, čímž vzniká zápach a zároveň to škodí zeleni,” uvedl radní Prahy 1 Petr Kučera (Zelená pro jedničku). Dodal, že pisoáry jsou využívány a vyvážejí se každý všední den.

Na nádraží fungují restaurace, ty však nemají veřejnosti přístupné toalety. Hosté, stejně jako cestující, kteří si potřebují odskočit, tak musí na veřejné záchody, kde se platí. To se ne každému chce. Vrchlického sady, Pražany přezdívané Sherwood, jsou známé velkou koncentrací bezdomovců a uživatelů drog.

Podle Kučery je v plánu celková obnova parku, která nicméně ještě nějakou dobu nezačne. Radnice chce proto podnikat dílčí kroky ke zlepšení lokality.

Přes park by v budoucnu měla vést tramvajová trať, kterou pražský magistrát plánuje z Vinohradské třídy kolem hlavního nádraží do Bolzanovy ulice.

Reklama

Výběr článků

Načítám