Hlavní obsah

Před 69 lety prorazili železnou oponu v transportéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před svítáním se ke střežené hranici nedaleko Lískové na Domažlicku blížil obrněný transportér. Uvnitř se tísnilo osm lidí. Vůz však před hlídkou nezastavil, ale prorazil zátarasy a dostal se přes železnou oponu. Od unikátního úniku, který inicioval Václav Uhlík z Líní na severním Plzeňsku, právě uplynulo 69 let.

Foto: archiv pamětnice (2) a foto archiv bezpečnostních složek

Obrněný transportér, který Václav Uhlík upravil.

Článek

Šlo o dlouho připravovanou a utajovanou akci. „Nikdo o ní nevěděl, ani naši nejbližší. Otec po nástupu komunistického režimu přišel o autoopravnu a pracoval v lese. Chtěl utéct, a tak si pořídil torzo obrněného transportéru, které začal dávat s přáteli dohromady,“ řekla Právu dcera Eva Heathman, rozená Uhlíková, žijící v Americe.

Příběh amerického osvoboditele oživil vnuk

Domácí

Právě do Spojených států chtěl její otec rodinu dostat. Napoprvé se jim uniknout z Československa nepovedlo, stroj měl totiž technické problémy. Druhý pokus byl 25. července 1953.

Otec chtěl utéct, a tak si pořídil torzo obrněného transportéru, které začal dávat s přáteli dohromady
Eva Heathman

„Vyrazili jsme velmi brzy ráno. Plakala jsem a ptala jsem se, kam jedeme. Maminka cestou zpívala a vyprávěla mi oblí­bené příhody o Spejblovi a Hur­vínkovi,“ řekla pamětnice, které tehdy byly čtyři roky, ale událost má dodnes před očima.

Foto: archiv pamětnice (2) a foto archiv bezpečnostních složek

Už v Bavorsku: v tmavých šatech Marta Uhlíková, ve světlých Libuše Hrdonková.

Posádku tvořili její rodiče Václav a Marta, bratr Václav, dále Libuše Hrdonková, jež se po válce provdala za amerického vojáka Leonarda Clouda a toužila za ním uprchnout, Walter Hora, Václav Krejčiřík a Josef Písařík.

Ohromení vojáci nestříleli

Kolem 4.40 hodin ráno zpozoroval velitel hlídky poblíž Lískové obrněný transportér. Dal mu znamení, aby zastavil. Vozidlo sice zpomalilo, pak ale přidalo a jelo přímo na velitele. Ten v poslední chvíli uskočil. On i další vojín, který byl na strážní věži, zůstali jako opaření a nenapadlo je ani střílet. Transportér zatím mířil k Nemanicím a dál k osadě Höll.

FOTO: Veterány spojeneckých vojsk v Konvoji osvobození

Stalo se

„Pak otec měnil podvozek, místo kol nasadil pásy. Byl velmi naštvaný, nešlo mu to. Někteří mu pomáhali a nadávali. My uvnitř jsme si jen šeptali, měli jsme strach. Bratr plakal,“ líčila Eva Heathman.

Posádka šťastně dojela do Bavorska. Asi po 30 kilometrech ji zastavili němečtí pohraničníci a američtí vojáci. Následovaly výslechy a vyšetřování. Brzy se však příběh českých emigrantů dostal do světových médií a novináři transportér pokřtili Tank svobody.

Foto: archiv pamětnice (2) a foto archiv bezpečnostních složek

Čtyřletá Eva Uhlíková

Následovala vytoužená Amerika

„Otec a Libuše promluvili nejdříve v rádiu Svobodná Evropa. Příbuzní se tak dozvěděli, kde jsme a že jsme v pořádku,“ doplnila.

Následovala vytoužená Amerika, kde se Uhlíkovi usadili. „Můj otec byl v některých věcech génius. Rodině postavil dům, byl neuvěřitelně zručný. Dokázal lidi přesvědčit. Na druhou stranu byl hrdý, neměl rád autority a potřeboval mít všechno pod kontrolou. I když se naše cesty později rozešly, právě díky němu jsme se dostali do svobodného světa,“ dodala Eva Heathman.

Jaké svobody vlastně chceme? Klára Vlasáková nad knihou o dospívání na konci dějin

SALON

Reklama

Výběr článků

Načítám