Hlavní obsah

Pražští zastupitelé dali zelenou tendru na svoz odpadu

Právo, Petr Janiš

Pražští zastupitelé odsouhlasili ve čtvrtek po dlouhé diskusi přípravu desetiletého tendru na svoz odpadu za 12,8 miliardy bez DPH. Hlasy koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL) schválili takzvané odůvodnění zakázky. Opozice se zakázkou nesouhlasí. Poukazuje na to, že může mít vliv na osud společnosti Pražské služby, kterou Praha většinově vlastní.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Praha má se svozem odpadu dlouhodobé problémy. Smlouva s Pražskými službami skončila před několika lety a město od té doby miliardové smlouvy několikrát bez soutěže prodloužilo. V současnosti chystá další prodloužení za 1,6 miliardy korun bez DPH. "V tuto chvíli nemáme jinou možnost," potvrdil zastupitel Petr Štěpánek (SZ).

Vypsání nového výběrového řízení je ovšem trnem v oku opozici. TOP 09 tvrdí, že pokud tendr získá jiná firma než Pražské služby, ta následně zkrachuje a Praha přijde o dvě miliardy korun.

Vypsání tendru je krok do kriminálu
Tomáš Hudeček, exprimátor Prahy

"Ohrožujete existenci Pražských služeb, které zaměstnávají přes 1500 lidí," řekl zastupitel a místopředseda dozorčí rady Pražských služeb Milan Růžička. Poukázal na to, že nejcennější ve firmě je spalovna Malešice, která je "zlatým vejcem" Pražských služeb. „Velcí hráči na trhu se dostanou k malešické spalovně a seberou nám ji,“ řekl.  Malešická spalovna, resp. její provozovatel Zevo Malešice spadá právě pod PS.

Exprimátor Tomáš Hudeček (nez. v klubu TOP 09) považuje vypsání tendru za „krok do kriminálu“. Velké firmy totiž mohou podle něj v jediném tendru podseknout cenu, aby Pražské služby ztratily zakázku. Je přesvědčený, že Praha měla tendr rozdělit na více částí, aby se zmenšilo riziko, že PS neuspějí.

Stropnický nehlasoval

Výhrady k jedinému tendru na odpad měli i Piráti. „Deset let evokuje případ pražské vodovodní sítě,“ uvedl pirátský zastupitel Ondřej Profant. Žádal dobu poloviční a také koncepci, jak postupovat. Podle něho by se zakázka měla přeformulovat a měly by se zvážit alternativy. Zastupitelé to však nepodpořili.

Z koalice nehlasoval pro Matěj Stropnický (SZ), ačkoli šlo o návrh celé koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice. „Chtěl jsem, aby se ještě probraly alternativy,“ řekl Stropnický. Koalici však pomohl hlas Moniky Krobové - Hášové, která vystoupila z klubu TOP 09. Stropnického nehlasování s koalicí řeší její zastupitelské kluby.

Vleklý problém

Praha jako většinový vlastník dlouhé měsíce usilovala o akvizici Pražských služeb. Směřovala k tomu, aby mohla prostřednictvím vlastní firmy zajišťovat svoz odpadu sama. Město ale nakonec předešla odpadová společnost AVE CZ patřící do skupiny firem Daniela Křetínského. Koupila pětinu akcií Pražských služeb. Stejná firma poté Praze opakovaně nabídla, že od ní odkoupí její podíl ve firmě. V posledním dopise z prosince loňského roku nabídla skoro 3,2 miliardy korun.

Město se dosud nevypořádalo  ani s plánem na vyčlenění části Pražských služeb, kterou chystala původní rada. Radní Plamínková se ale nedávno nechala slyšet, že s plánovaným pachtem, který prověřuje antimonopolní úřad, nesouhlasí.

Pražané každý rok vyprodukují zhruba 400 tisíc tun komunálního odpadu. Více než polovinu tvoří směsný odpad, na druhém místě je velkoobjemový odpad. Pražské služby, které předloni měly čistý zisk 66,8 miliónu korun při tržbách 2,9 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám