Hlavní obsah

Pražští strážníci sbírají nebezpečný odpad po narkomanech. Loni našli 364 kilogramů

Kristýna Léblová, Jakub Dulínek, Novinky, Kristýna Leblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražští strážníci v úterý vyrazili do ulic sbírat infekční odpad po narkomanech. V rámci akce Jehla, která probíhá každoročně, se zaměřují především na dětská hřiště, pískoviště a parky. V hledáčku ale mají i zastávky metra. Na sběr nebezpečného odpadu z ulic se strážníci zaměřují dlouhodobě, jen za loňský rok ho v Praze vysbírali přes 360 kilogramů.

Pražští strážníci v rámci akce Jehla sbírají nebezpečný odpad po narkomanechVideo: Novinky

 
Článek

„Jedná se o celoměstskou akci, kdy se v jeden den strážníci ze všech útvarů napříč Prahou spojí a začnou čistit město od nebezpečného kontaminovaného odpadu po narkomanech. Dnes se do akce zapojilo více než 50 strážníků včetně preventistů, ti se především zaměří na dětská hřiště a pískoviště,” uvedla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová.

Strážníci jsou kromě rukavic a kleštěmi vybaveni také dezinfekčními prostředky. Vysbíraný nebezpečný odpad ukládají do speciálních sběrných boxů. I když mají strážníci na akci Jehla vyčleněný den, sběru nebezpečného odpadu v ulicích Prahy se věnují celoročně.

Foto: Novinky

Strážníci kontrolují i prostor metra

„Za loňský rok městská policie předala 364 kilogramů veškerého nebezpečného odpadu po narkomanech firmě, která potom zajistí následnou likvidaci,” dodala mluvčí.

Policie sbírá jehly. Děti se o ně poranily

Krimi

Podle vrchního inspektora městské policie Karla Růžičky přitom není výjimkou, že strážníci narazí na použité nebezpečné materiály i v hromadné dopravě. „Pro nás asi nejhorší zážitek je ten, že se infekční materiály nachází například i na sedačkách souprav metra, kdy mohou ohrozit cestující,” uvedl.

Foto: Novinky

Nebezpečný odpad ukládájí do speciálních žlutých boxů

Dodal, že strážníci se někdy musí potýkat i s agresivitou narkomanů. „Jsou případy, kdy jak je ten člověk pod návykovou látkou, tak se neovládá a dojde k slovní přestřelce nebo i napadení strážníka,” doplnil.

Pokud sami někde narazíte na použitou jehlu či jiný nebezpečný odpad, nesbírejte je a zavolejte na linku městské policie 156.

Reklama

Výběr článků

Načítám