Hlavní obsah

Pražský radní Jan Slezák v radě končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražský radní Jan Slezák (ČSSD) opustí městskou radu. Slezák v minulosti velel jedné z rot pohotovostního pluku komunistické policie. Po pondělním zasedání vedení pražské sociální demokracie a zastupitelů za tuto stanu novinářům řekl, že rezignaci podá do několika týdnů.

Foto: Jiří Smutný

Ředitel Mendelova muzea Ondřej Dostál s portrétem G. J. Mendela

Článek

Chce ještě dokončit koncepční materiály v oblasti školství, které má v radě na starosti.

Slezák nabídl svou rezignaci zastupitelskému klubu ČSSD, aby prý nepoškozoval sociální demokracii. Jeho členové vzali jeho rozhodnutí na vědomí. "Klub vyjádřil podporu Janu Slezákovi jako člověku, se kterým pracoval dlouhou dobu, a jako člověku, se kterým je spojen obrovský kus práce v oblasti pražského školství," uvedla předsedkyně pražské ČSSD, ministryně školství Petra Buzková. Kdo Slezáka v městské radě nahradí, zatím není jasné.

Plnil jsem rozkazy, hájí se radní

Radní soudí, že zveřejnění dokumentu o jeho minulosti v rotě pohotovostního pluku při protikomunistické demonstraci 28. října 1989 bylo účelové. To, že byl jedním z velitelů jednotky, se totiž objevilo v novinách už před komunálními volbami v roce 2002. Co bude dělat dál, zatím neví.

Jako jeden z velitelů prý neporušil žádný zákon. I v současnosti podle něj existují jednotky, které zasahují na příkaz politiků. "Plnil jsem stejné úkoly a plnil jsem stejné rozkazy," hájil se Slezák. Odpovědnost podle něj nesou politici, které policisté musejí poslouchat v každém režimu.

Pokud se některý z policistů podle Slezáka nechal vyprovokovat a proti demonstrantům zasáhl, neplnil rozkazy. Protože byli plnoletí, každý z nich si nesl odpovědnost, hájil se Slezák. V písemném prohlášení později dodal, že žádného ze svých podřízených k použití násilí nevybízel.

Slezákův krok ocenil ministr Paroubek

Slezákovo rozhodnutí ocenil nový ministr pro místní rozvoj a odcházející primátorův náměstek Jiří Paroubek. "Pan Slezák se zachoval velmi odpovědně, já si ho za to vážím," řekl. Podobně se vyjádřil i předseda pražské ODS a další primátorův náměstek Jan Bürgermiester. "Vítám osobní rozhodnutí pana Slezáka, které opravdu velmi pomáhá řešit problém," řekl ČTK.

Vedení pražské sociální demokracie uvedlo, že Slezák byl do veřejných funkcí demokraticky zvolen. Se svou minulostí se prý nikdy netajil, voliči ji znali. "Po roce 1989 úspěšně prošel prověrkami občanských komisí a získal doporučení k dalšímu působení u pořádkových jednotek policie, kde až do roku 1995 zastával funkci zástupce velitele," stojí v jeho usnesení.

Slezákovou minulostí se zabývala i Jazzová sekce. Její předseda Karel Srp ČTK sdělil, že ve svém archivu nenalezla žádné záznamy, které by prokazovaly jeho nezákonnou činnost. Jazzová sekce vyzvala politiky, aby nezneužívali "předlistopadových protirežimních aktivit občanů k současnému boji o zlaté židle ve státní správě", uvedl Srp.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám