Hlavní obsah

Pražský hrad ruší kontroly u vstupu

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

V areálu Pražského hradu bude od 2. dubna umožněn vstup do zahrad a parků i do Jeleního příkopu. Zároveň budou zrušeny plošné bezpečnostní kontroly u vstupu. V úterý to oznámila prezidentská kancelář.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský hrad

Článek

Zahrady a parky budou od 2. dubna otevřeny od 10 do 17 hodin. Vedle toho bude možné zúčastnit se bohoslužeb. Nádvoří nicméně zůstávají s odkazem na nařízení vlády a ministerstva zdravotnictví v souvislosti s epidemickou situací uzavřena.

Naopak budou zrušeny plošné kontroly u vstupu do areálu. Policisté nicméně mohou pokračovat v namátkových kontrolách.

Kontroly u vstupu byly v areálu zavedeny v létě roku 2016. Bezpečnostní prohlídky s detekčními rámy, které prezidentská kancelář zavedla v reakci na teroristické útoky v Evropě, byly dlouhodobě terčem kritiky části veřejnosti i politiků. Odpůrci poukazovali zejména na to, že dlouhé fronty návštěvníků by pro případné útočníky byly ideálním terčem. Kritiku sklízí i uzavření hradního areálu, jenž je svou rozlohu na úrovni městské čtvrti, která je ale lidem nepřístupná.

Pražský hrad dusí obří fronty, policie začala prohledávat návštěvníky

Domácí

„Kancelář prezidenta republiky tímto krokem přispívá k rozšíření oblastí, které mohou v době lockdownu sloužit jako místo pro relaxaci, odpočinek, modlitbu či procházku v přírodě s unikátní flórou,“ uvedl k rozhodnutí kancléř Vratislav Mynář.

Co se pro veřejnost otevře
Královská zahrada (otevřen vstup od Belvederu),
Jižní zahrady Pražského hradu po Plečnikovu vyhlídku (otevřen vstup od Opyše),
Horní Jelení příkop (otevřen vstup z ulice U Brusnice).

Návštěvníci musí mít respirátory, případně obdobné prostředky na ochranu dýchacích cest, zapovězen je vstup s nadměrnými zavazadly a platí povinnost dodržovat rozestupy.

Areál Hradu je uzavřen od loňského 9. října. Nepřístupný byl i loni na jaře od poloviny března do druhé poloviny května.

Vedle Hradu bude od 2. dubna zpřístupněn i park na zámku v Lánech. Ve středu a ve čtvrtek mezi 14. a 18. hodinou a v sobotu, v neděli a během svátků od 10 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám