Hlavní obsah

Pražský člen pirátské strany Profant se podílel na „podezřelém“ projektu

Právo, Karolina Brožová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na pražské Piráty už vyplouvají první podezřelé věci z mládí. Nově zvolený zastupitel Ondřej Profant se v roce 2006 (tedy v 18 letech) podílel na tvorbě webu WebTolerance.cz, který získal štědré dotace od ministerstva školství. Komisi, která o dotaci rozhodovala, vedl Profantův otec Martin. Kvůli střetu zájmů o ní ale tehdy nehlasoval.

Foto: http://www.webtolerance.cz

Webové stránky WebTolerance.cz

Článek

„Já jsem tam pro ten web nic moc nedělal. Pohyboval jsem se okolo. Účastnil jsem se diskuzí na webu a tak. Pamatuji si, že jsem pro ten web něco testoval. Ale už si přesně nepamatuju, co to bylo. Já to neměl placené. Známý mi jen napsal, že pracuje na webu a jestli bych se na něj mohl registrovat,“ uvedl Právu Ondřej Profant.

„Můj táta byl v komisi, ale nerozhodoval o tom projektu, protože znal i ostatní lidi z toho webu,“ vysvětlil Profant.

Jeho otec Martin Profant byl ředitel analyticko-koncepčního odboru na ministerstvu školství a poradce bývalé ministryně Petry Buzkové. Zároveň byl také místopředsedou komise pro grantové projekty, která rozhodla o grantu na WebTolerance.cz a občanskému sdružení SPHV, jehož členem byl tehdy právě i současný pirátský zastupitel Ondřej Profant.

Peníze pro Profantovou

Ministerstvo této společnosti, která vznikla v říjnu 2005, poskytlo dotace v celkové výši více než 14 miliónů korun. V roce 2007 byla prověřovaná jedna z nich - dotace ve výši 892 tisíc korun na projekt „Vzdělávací server k podpoře vzdělávání v souvislosti s výchovou k toleranci a zabraňování násilí a genocidě".

Jak zjistila následná kontrola, z peněz získala svou část i Jindřiška Profantová, podle dřívějších informací Práva příbuzná Martina Profanta, a to za platby za nájemné od společnosti SPHV. Celkem si přišla na 72 tisíc korun.

„Nic nezákonného však spácháno nebylo, nedošlo k neoprávněnému nakládání s prostředky. Podnět k trestnímu stíhání podávat nebudeme, protože k tomu není důvod. Jiná věc je pochopitelně etická stránka věci," řekl tehdy v roce 2007 Právu Ondřej Gabriel z tiskového odboru ministerstva školství.

Pirát Profant: S granty nesouhlasím

Na celé záležitosti je zvláštní i samotná výše dotace na WebTolerance.cz. Ten je totiž i podle laického zhlédnutí dost nepřehledný a technicky jednoduchý. „Já myslím, že je to tím, že se od toho roku 2006 s tím nic nedělo,“ vysvětluje si teď Ondřej Profant.

Zpětně se však nedomnívá, že si web státní grant zasloužil. „Já nesouhlasím s tím, jak fungují granty a jak málo jsou kontrolované. Když děláte takový projekt, měla tam být podmínka, že to bude pokračovat a převezme to třeba nějaká škola, co to bude dál udržovat,“ vysvětlil Právu pirátský zastupitel.

„Já tehdy tyto věci neřešil, já byl v té době na střední škole,“ omlouvá se zpětně. „Už tehdy byl design webu absolutně špatný, na to jsem tehdy upozorňoval,“ dodal.

Celou záležitost probrala prý Česká pirátská strana už v roce 2009, když do ní Profant vstupoval. „My tu kauzu řešili a vydávali k ní i prohlášení. Když to tak vezmu, tak za ten projekt byl odpovědný otec Ondřeje Martin. Syn by neměl být odpovědný za případné hříchy svých rodičů. Já Ondrovi Profantovi věřím,“ řekl Právu bývalý šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám