Hlavní obsah

Pražský babybox zachránil první dítě

– PRAHA
Právo, Hana Kadečková, Ivana Cihlářová

Jeden ze dvou babyboxů, které zatím v Česku existují, v pátek večer zachránil život prvnímu odloženému dítěti. Stalo se tak v pražském GynCentru v Hloubětínském zámečku, kde byl babybox umístěn v červenci loňského roku.

Článek

Do schránky vložila matka zdravou měsíční holčičku Soničku spolu s jejím rodným listem a dopisem adresovaným zakladateli projektu Babybox-Statim Ludvíku Hessovi. "Co jsem cítil? Na jednu stranu radost, na druhou stranu veliké rozpaky, protože je to zcela jistě nestandardní způsob odložení dítěte. Hlavní pozitivum ale je, že dítě neskončilo v popelnici," svěřil se Právu v pondělí Hess.

Matka mu v dopise sděluje: "Drahý doktore, je mi u srdce těžko, ale vidím, že bych to neutáhla..." Svěřuje se, že malá Soňa pochází z dvojčat, ona sama je samoživitelka, a že to tedy nemá lehké. "Byla bych vám moc vděčná, kdybyste ji dali k adopci těm párům, které na to miminko čekají víc jak deset let...," uvádí matka v závěru dopisu. Podle Hesse matka, aby měla úplnou jistotu, počkala u babyboxu až do chvíle, kdy uviděla, že pro děťátko přiběhli zdravotní sestra a lékař. "Než odběhla, proběhl krátký rozhovor se sestrou. Dojatá sestra o ní krátce poté řekla: Normální paní... Sonička byla ošetřená a čistá," popisuje Hess.

Pro Právo pak dodal: "Určitě jsem si nepředstavoval, že bude odloženo dítě, jehož identita bude známa, že u sebe bude mít přiložený rodný list. To je něco mimořádného. Navíc mé rozpaky plynou i z toho, že jsou rozdělena dvojčata. To všechno mě překvapuje.

Ztíží rodný list cestu k adopci?

"Kdyby matka zůstala v anonymitě, pravděpodobně by se zrychlila cesta dítěte k adopci. Já sama jsem měla několik případů dětí, jejichž totožnost nebyla vůbec známá, a rozhodla jsem je velmi rychle," uvedla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 8 Hana Nová.

Podle jejích slov soud v takovém případě zahajuje řízení o určení jména a příjmení dítěte a také ustanoví opatrovníka. Ten dá souhlas s osvojením a materiály dítěte jsou pak předány Sboru pro náhradní rodinnou výchovu při pražském magistrátu, který pro ně vybere vhodné rodiče. "Takže tak do dvou měsíců má takový nalezenec šanci, že už bude v rodině," poznamenala soudkyně.

Protože ale matka malé Soni je známa, zůstává nadále jejím zákonným zástupcem. A podle zákona může dát souhlas s jejím osvojením nejdříve po uplynutí šesti týdnů od porodu.

"Po uplynutí šestinedělí by se musela dostavit na orgán sociálně-právní ochrany dětí a ti by s ní sepsali souhlas s osvojením té holčičky. I potom si to ale ještě může rozmyslet, a to až do chvíle, než je dítě umístěno v rodině do preadopční péče," řekla Právu Nová. A pokud by Soniččina matka tuto nutnou byrokratickou proceduru nepodstoupila, oddálila by tím pro ni lásku a péči náhradních rodičů o řadu měsíců. "Muselo by se čekat, zda se matka o dítě opravdu nebude zajímat," vysvětlila Nová.

Podle zákona může soud nahradit svým výrokem souhlas rodičů s adopcí buď tehdy, jestliže se o něj od jeho narození nejméně dva měsíce vůbec nezajímali, anebo o něj po dobu aspoň šesti měsíců neprojevili tzv. opravdový zájem.

Vše může trvat měsíce

Pod "opravdovým zájmem" zákon rozumí to, že rodič dítě pravidelně navštěvuje, platí dobrovolně a včas alimenty a všemožně se snaží vyřešit svoji tíživou situaci, aby mohl být s dítětem. "V tomto případě ale nelze bez znalosti spisu usoudit, jaká lhůta by přicházela v úvahu, zda dvou- či šestiměsíční doba nezájmu," uvedla Nová.

Další dva či tři měsíce by pak trvalo rozhodování soudu, než by dítě bylo právně volné a mohlo by jít rodiny. Jak ale Nová poznamenala, v tuto chvíli je osud děvčátka zcela otevřený. "Třeba by bylo nejlepší vyvolat solidární akci, aby si maminka mohla holčičku vzít zpátky a aby obě její děti vyrostly spolu," myslí si soudkyně.

Anketa

Myslíte si, že anonymní schránky na odložené děti jsou dobrý nápad?
Ano
98,5 %
Ne
1,5 %
Celkem hlasovalo 6407 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám